Salariul mediu nominal net, in crestere

Salariul mediu nominal net, in crestere
Friday, 12 February 2021 economie

3.620 lei a fost castigul salarial mediu nominal net in luna decembrie a anului trecut. Comparativ cu luna anterioara a ainregistrat o crestere cu 209 lei (+6,1%), conform Institutului National de Statistica (INS).

Cele mai mari valori ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (8350 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1685 lei).

In luna decembrie 2020, castigul salarial mediu nominal brut a fost 5/906 lei, cu 341 lei (+6,1%) mai mare decat in luna noiembrie 2020.

Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,4%.

Conform INS, in ultima luna a anului trecut, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a crescut fata de luna precedenta ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sarbatorile de iarna, pentru performante deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat reluarii activitatii anumitor agenti economici, a realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte/proiecte), cat si a disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), cu 28,2%, in industria metalurgica, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea altor produse din minerale nemetalice - intre 21% si 25,5% si in telecomunicatii, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, alte activitati extractive, colectarea si epurarea apelor uzate, extractia minereurilor metalifere, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), fabricarea hartiei si a produselor din hartie, captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea altor mijloace de transport, extractia carbunelui superior si inferior - intre 12% si 18%.

Scaderi ale castigului salarial mediu net au fost consemnate in transporturi aeriene (-5,2%) si in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (-2%).

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in sanatate si asistenta sociala (+6,7%, in principal ca urmare a acordarii biletelor de valoare (tichete/vouchere de vacanta) si a stimulentului de risc pentru personalul medical implicat in tratarea pacientilor cu COVID-19, in conformitate cu prevederile legale in vigoare), respectiv in administratie publica (+1,3%). Castigul salarial mediu net a scazut in invatamant comparativ cu luna precedenta (-2,4%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare.

Indicele castigului salarial real a fost 106,2% pentru luna decembrie 2020 fata de aceeasi perioada a anului precedent. Indicele castigului salarial real a fost 105,7% pentru luna decembrie 2020 fata de luna precedenta. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 242,3%, cu 13,2 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna noiembrie 2020.

Foto: pixabay.com

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.