Se preconizeaza o crestere a preturilor in constructii si comertul cu amanuntul

Se preconizeaza o crestere a preturilor in constructii si comertul cu amanuntul
Monday, 3 July 2023 economie

Managerii romani estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere a preturilor in constructii si comertul cu amanuntul, informeaza Institutul National de Statistica (INS).

In cadrul anchetei de conjunctura din luna iunie 2023, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +5%). Referitor la numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de +2%. Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +14%).

Conform sursei citate, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni o crestere a volumului productiei (sold conjunctural +23%). Managerii estimeaza crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +11%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza crestere a acestora (sold conjunctural +26 %).

In sectorul comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni o tendinta de crestere a activitatii economice (sold conjunctural +17%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra crestere moderata (sold conjunctural +13%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +12%). Managerii societatilor comerciale estimeaza cresterea preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +25%).

Se asteapta ca cererea de servicii (cifra de afaceri) sa inregistreze o crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +9%). Se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +2%). Potrivit opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +9%).

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.