Taxa pentru cei care vor sa intre in spatiul Schengen

Taxa pentru cei care vor sa intre in spatiul Schengen
Thursday, 17 November 2016 economie

Uniunea Europeana vrea sa introduca un sistem de inregistrare a calatorilor din afara spatiului comunitar care nu au nevoie de viza.

Oamenii de afaceri dar si turistii obisnuiti din peste 60 de tari, inclusiv americani sau japonezi care vor sa intre in spatiul Uniunii Europene vor trebui sa se inregistreze online in avans.

Ei vor avea la dispozitie un formular, care costa 5 euro, si in care vor trebui sa completeze date obisnuite legate de identitate, dar si sa spuna daca au calatorit de curand intr-o zona afectata de vreo epidemie sau de razboi.

Informatiile vor fi verificate intr-o baza de date si daca profilul ridica probleme de securitate, acestor cetateni le-ar putea fi interzisa intrarea pe teritoriul Uniunii Europene. Sistemul care va costa aproximativ 200 de milioane de euro, va fi gata in 2020.

„Este vorba de protejarea frontierelor noastre internationale si externe, de securitatea interna si pentru a ne asigura ca putem in mod eficient calatorii care nu au nevoie de viza, dar prezinta un riscuri in ce priveste imigratia ilegala, securitatea si pentru sanatate. Daca un comportament ridica semne de intrebare, autorizatia de calatorie poate fi revocata in orice moment pe parcursul celor cinci ani. Acest sistem este bun pentru autoritati si este bun pentru calatori. Inchizand aceasta bresa, ne protejam pe noi", a explicat Frans Timmermans, vicepresedintele Comisiei Europene.

America si Canada au deja un sistem similar de control online. In statele unite, strainii trebuie sa plateasca 14 dolari, iar in Canada, 5 dolari.

Adrian Vaduva

Foto: pixabay.com

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.