Toata magazinele, obligate sa-si instaleze dispozitive pentru plata cu cardul!

Toata magazinele, obligate sa-si instaleze dispozitive pentru plata cu cardul!
Friday, 11 November 2016 Noutati legislative

Orice magazin care are vanzari zilnice de cel cel putin 123 de lei pe zi va fi obligat de la 1 ianuarie sa-si instaleze terminale POS, astfel incat clientii lor sa-si poata face cumparaturile si cu cardul. Investitia pentru un asemenea dispozitiv poae ajunge si la 1.300 de lei. Si institutiile publice care incaseaza taxe, impozite sau amenzi sunt obligate, tot de la inceputul anului viitor, sa-si instaleze terminale POS. Bancile au obligatia sa asigure toata infrastructura si dotarile necesare pana la inceputul lunii aprilie. Legea a fost deja promulgata de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis.

Actul normativ prevede si sanctiuni in cazul in care companiile private sau institutiile publice nu se vor conforma. Astfel, institutiile publice care incaseaza impozite, taxe, amenzi etc., dar si companiile furnizoare de servicii de utilitate publica vor risca amenzi intre 20.000 si 50.000 de lei daca vor refuza plata cu cardul.

Firmele care nu vor accepta ca mijloc de plata cardurile de debit si cardurile de credit vor risca amenzi cuprinse intre 5.000 si 7.500 de lei. Trebuie amintit ca si agentii economici care nu afiseaza semnul privind acordarea avansurilor in numerar sau nu ofera informatii privind costurile pe care le implica retragerea in numerar direct din magazine pot fi amendati cu sume intre 5.000 si 15.000 de lei.

Si bancile pot fi sanctionate cu sume cuprinse intre 20.000 si 50.000 de lei daca nu asigura infrastructura si dotarilor necesare pentru acordarea de avansuri in numerar la terminalele de plata. Iar refuzul institutiilor financiare de a instala, in termenul stabilit de lege (30 de zile de la solicitare), terminalele de plata, se va sanctiona cu amenzi de la 10.000 la 200.000 de lei.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.