Cresterea salariului minim in Romania: o masura insuficienta in fata provocarilor economice

Cresterea salariului minim in Romania: o masura insuficienta in fata provocarilor economice
Saturday, 30 March 2024 Diverse

In contextul recentei decizii guvernamentale de a majora salariul minim pe economie la 3.700 de lei brut, Veronica Dutu, Expert Fiscal si Financiar, CEO la UnionContExpert, a explicat la postul B1 TV, implicatiile acestei schimbari pentru economia romaneasca si pentru viata de zi cu zi a cetatenilor.

"Majorarea salariului minim este un pas necesar, dar departe de a fi suficient," subliniaza Dutu. "Chiar si cu aceasta crestere, suntem inca departe de a asigura un trai decent pentru majoritatea romanilor. Conform calculului nostru, bazat pe cosul zilnic de consum, un venit minim adecvat ar trebui sa fie in jurul valorii de 3.800 de lei pentru a acoperi nevoile de baza ale unui individ."

Aceasta observatie vine intr-un moment in care Romania se lupta sa isi imbunatateasca pozitia in clasamentul european al salariilor minime, fiind in prezent pe unul dintre ultimele locuri. Cresterea anuntata pare sa fie un raspuns direct la aceasta problema, dar si la Directiva Europeana privind un salariu minim adecvat, care solicita statelor membre sa asigure conditii de trai decente pentru lucratorii lor.

"Ceea ce trebuie sa intelegem este ca aproape jumatate din acest salariu brut se duce in taxe si impozite," explica Dutu. "In esenta, lucratorii romani muncesc aproximativ jumatate de an pentru stat. Acest lucru subliniaza o problema majora cu sistemul nostru fiscal – munca este excesiv de impozitata in Romania."

In opinia expertei, solutia nu se limiteaza doar la ajustarea sumei salariului minim, ci necesita o reforma fiscala mai ampla. "Sunt un sustinator al impozitarii progresive, care ar putea oferi un relief semnificativ pentru cei cu venituri mici, scutindu-i de la plata impozitului de 10%. Acest lucru ar putea avea un impact direct asupra nivelului de trai si ar stimula consumul intern."

In timp ce majorarea salariului minim in Romania reprezinta un pas inainte in incercarea de a imbunatati conditiile de munca si de trai, expertul Veronica Dutu subliniaza ca este nevoie de masuri suplimentare. Reforma fiscala si recalibrarea sistemului de impozitare sunt esentiale pentru a asigura ca aceasta crestere este nu doar simbolica, ci si efectiva in imbunatatirea vietii cetatenilor. "Numai printr-o abordare holistica si considerata putem spera sa atingem standardele de trai pe care le merita fiecare roman," incheie Dutu, evidentiind drumul inca lung ce trebuie parcurs.

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.