Evaziunea Fiscala in Romania: O Privire Detaliata asupra Fenomenului

Evaziunea Fiscala in Romania: O Privire Detaliata asupra Fenomenului
Sunday, 28 April 2024 Diverse

Recent, Veronica Dutu, expert fiscal si financiar, CEO la UnionContExpert, a oferit o perspectiva alarmanta asupra evaziunii fiscale in Romania in cadrul unei interventii la B1TV. Conform afirmatiilor sale, Romania ocupa un loc nedorit la varful clasamentului in Uniunea Europeana in ceea ce priveste evaziunea fiscala, depasind chiar Grecia si Malta.
"Romania este pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste evaziunea, cu estimari care sugereaza ca dimensiunea acesteia ar putea fi chiar mai mare de 16 miliarde de euro pe an," a explicat Dutu. Acest nivel de evaziune fiscala reprezinta aproximativ dublul procentului de 10% din PIB, mentionat anterior de domnul Ciolacu.

Impactul devastator al evaziunii pe TVA
Dutu a subliniat ca "cea mai mare evaziune este facuta pe TVA, atat in cadrul tranzactiilor intracomunitare, cat si in cele din Romania si Uniunea Europeana." Acest tip de evaziune contribuie la un deficit enorm de incasari, cu un 'ghieb' de TVA estimat la 36.8% din suma incasata, echivalentul a aproximativ 37 de miliarde de lei.
"Imaginea Romaniei ar fi fost diferita daca acesti bani erau la bugetul de stat," a adaugat ea, evidentiind gravitatea impactului pierderilor financiare datorate evaziunii fiscale.

Modalitati de efectuare a evaziunii fiscale
Experta a explicat ca evaziunea fiscala se realizeaza prin diverse metode, inclusiv prin neplata taxelor, nedeclararea sau declararea eronata a acestora, utilizarea firmelor fantoma sau a celor de tip carusel si prin achizitii intracomunitare. Un alt aspect ingrijorator este neconformarea la declararea veniturilor din salarii si a celor obtinute de persoane fizice, ceea ce agraveaza problema.

Factorii determinanti ai evaziunii fiscale
Dutu a identificat mai multi factori care contribuie la prevalenta evaziunii fiscale, inclusiv marirea excesiva a sarcinii fiscale si insuficienta educationala a contribuabililor, combinata cu un zel excesiv din partea organelor fiscale.

Masuri propuse pentru combaterea evaziunii
In final, Dutu a discutat despre masurile adoptate pentru a contracara aceasta problema endemica. "Digitalizarea ANAF si introducerea unui cod fiscal mai simplu sunt pasi importanti," a mentionat ea, referindu-se la implementarea recenta a Ro e-Factura si Ro e-Transport. Alte masuri includ securizarea frontierelor si controalele intensificate la companiile cu risc fiscal ridicat.
Evaziunea fiscala ramane o problema majora pentru Romania, necesitand o abordare strategica si integrata pentru a minimiza impactul negativ asupra economiei nationale. Dutu a facut apel la un efort concertat pentru imbunatatirea conformarii fiscale si pentru o gestionare mai eficienta a resurselor statului.

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.