Reorganizarea ANAF: o noua era in combaterea evasiunii fiscale in Romania

Reorganizarea ANAF: o noua era in combaterea evasiunii fiscale in Romania
Tuesday, 28 May 2024 Diverse

Recent, Veronica Dutu, expert fiscal si CEO la UnionContExpert, a discutat in cadrul unei interventii la B1TV despre reorganizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), subliniind potentialul acestei restructurari de a transforma lupta impotriva evaziunii fiscale din Romania.

O viziune noua asupra luptei antifrauda

Ministrul Finantelor, Marcel-Ioan Bolos a anuntat finalizarea unei reorganizari ambitioase a ANAF, o miscare salutata de specialisti, inclusiv de Veronica Dutu: "Domnul Ministru Bolos a anuntat ca a fost finalizata reorganizarea ANAF, care va duce lupta antifrauda la un alt nivel. Sa speram ca asa va fi." Aceasta reorganizare include instituirea unei noi functii de inspector antifrauda, o structura menita sa optimizeze controlul operativ si sa sporeasca eficienta in detectarea si combaterea fraudelor fiscale.

Imbunatatiri structurale pentru eficienta crescuta

In cadrul reorganizarii, structurile teritoriale ale ANAF au fost de asemenea restructurate, permitand astfel desfasurarea continua a actiunilor de control pentru toate categoriile de contribuabili. In plus, au fost reorganizate si Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili si Directia Generala de Executari Silite, cu scopul de a accelera procedurile de valorificare a bunurilor confiscate.

"Prin aceasta reorganizare, practic, s-a creat o functie specifica de inspector antifrauda, care va permite imbunatatirea structurii de control operativ in lupta impotriva evaziunii," a explicat Dutu. A fost operationalizata si autoritatea vamala romana, printr-un sistem digital complex, care va asigura o gestionare mai eficienta a tranzitului de marfuri.

Suplimentarea personalului si masuri vizand digitalizarea

Guvernul a adoptat o hotarare pentru suplimentarea personalului ANAF cu 220 de inspectori antifrauda, o masura care vizeaza consolidarea eforturilor in implementarea si operationalizarea Sistemului national RO e-Sigiliu, pentru o mai buna monitorizare a activitatilor economice.

Contextul evasiunii fiscale in Romania

Dutu a adus in discutie si problematica persistenta a evaziunii fiscale, care reprezinta aproximativ 10% din PIB-ul Romaniei, o cifra alarmanta comparativ cu media Uniunii Europene de 5%. "Evaziunea in Romania, din pacate, este 10% din PIB... In acest moment se estimeaza ca in jur de 32-33 de miliarde de euro se pierd in fiecare an din cauza evaziunii. Evaziunea pe TVA este in jur de 3,23% din PIB. " a subliniat CEO UnionCont Expert.

Automatizarea si digitalizarea: piloni ai eficientei

Strategiile de automatizare si digitalizare sunt esentiale pentru minimizarea interventiei umane in procesele fiscale si pentru cresterea transparentei. Romania se angajeaza in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) sa creasca capacitatea de colectare a veniturilor la buget cu 2,5% din PIB, ceea ce reprezinta aproximativ 7,58 miliarde de euro.

Masuri specifice adoptate in Romania

ANAF a implementat mai multe instrumente digitale in acest an pentru a reduce evaziunea fiscala. Printre acestea se numara ro e-transport si ro e-factura, precum si declaratia SAF-T pentru contribuabilii mari si mijlocii. De asemenea, a fost inaugurat primul scanner cu raze X la Biroul Vamal Galati-Giurgiulesti, o masura care va contribui la securizarea frontierelor si la detectarea mai eficienta a fraudelor vamale.

Perspective si asteptari

Cu aceste noi schimbari structurale si strategice, exista o speranta reinnoita ca ANAF va putea oferi raspunsuri mai eficiente la provocarile evaziunii fiscale, aliniind Romania la practicile de succes observate in tari precum Letonia, Ungaria si Polonia. Totusi, efectele concrete ale acestor reforme raman de vazut, sectorul financiar urmarind cu interes implementarea lor efectiva si impactul asupra colectarii impozitelor.

Reorganizarea ANAF reprezinta un pas semnificativ in directia corecta, iar mesajele transmise de experti precum Veronica Dutu subliniaza importanta unei abordari proactive si a unei colaborari consolidate intre institutiile statului si sectorul privat pentru combaterea evaziunii fiscale la nivel national.

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.