Rolul esential al ajutorului financiar in sustinerea antreprenoriatului romanesc: Perspective de la Veronica Dutu

Rolul esential al ajutorului financiar in sustinerea antreprenoriatului romanesc: Perspective de la Veronica Dutu
Friday, 8 March 2024 Diverse

In contextul unei cresteri semnificative a taxelor incepand cu 1 ianuarie 2024, prelungirea schemei de ajutor financiar devine vitala pentru companiile romanesti. Aceasta este perspectiva oferita de Veronica Dutu, owner la Unioncont si consultant fiscal, intr-un interviu acordat pentru emisiunea „Banii azi" de la TVR+. Cu o analiza aprofundata, Dutu aduce in prim-plan importanta, avantajele si provocarile cu care se confrunta IMM-urile in peisajul economic actual.

Ajutorul financiar: o necesitate pentru companii

Veronica Dutu subliniaza esentialitatea ajutorului financiar ca o „gura de oxigen" pentru companiile romanesti, mai ales in contextul economic dificil actual. „Daca ne uitam in trecut, acesti bani au fost utilizati pentru capitalul de lucru, pentru investitii, pot fi pentru a fi refinantate alte credite si, tinand cont ca incepand cu 1 ianuarie 2024 taxele au crescut, cu siguranta ca antreprenorii vor folosi acesti bani si pentru plata taxelor catre bugetul statului. Deci, cumva banii se intorc inapoi la stat," explica Dutu.

Programul IMM Plus: un sprijin substantial

Dutu recomanda cu incredere programul IMM Plus, evidentiind beneficiile substantiale pe care le ofera firmelor mici si mijlocii. „Eu recomand sa se foloseasca acest program IMM Plus de anul acesta pentru ca dobanda este subventionata in primele 12 luni de catre Ministerul de Finante," afirma ea. Detalii precum garantarea creditului de stat in proportie de 90% si reducerea costurilor de finantare fac din acest program o optiune atractiva pentru IMM-uri.

Provocarile implementarii noilor sisteme

O problema semnificativa ridicata de Dutu se refera la costurile asociate cu implementarea sistemelor ro-e-factura si ro-e-transport, precum si SAF-T. „Implementarea SAF-T de anul acesta porneste de la minimum 3000 de euro, plus inca 1000-2000 de euro pentru orele de consultanta. Deci, sunt niste sume foarte mari," subliniaza Dutu. Acest aspect evidentiaza necesitatea unui sprijin financiar suplimentar din partea statului pentru a facilita tranzitia la noile sisteme, care vizeaza reducerea evaziunii fiscale.

Incurajarea antreprenoriatului tanar

Pe langa suportul financiar, Dutu accentueaza importanta incurajarii antreprenoriatului in randul tinerilor si a femeilor. Mentioneaza reluarea programului Femei Antreprenor ca un pas pozitiv, dar subliniaza necesitatea unei abordari mai ample: „Ar trebui sa incurajam foarte mult tinerii sa-si faca companii, iar aceasta incurajare se poate face doar cu finantare de la bugetul de stat."

Perspectivele economice si fiscale

In ciuda provocarilor, Dutu este optimista cu privire la viitor, mentionand stabilizarea aspectelor fiscale si speranta ca nu vor aparea noi taxe sau majorari. „Din punctul meu de vedere, nu ma astept la continuarea tendintei negative, pentru ca anul acesta s-au stabilizat cat de cat aspectele fiscale la noi in tara," afirma ea, sugerand totodata ca imbunatatirea educatiei antreprenoriale ar putea contribui la un mediu de afaceri mai sanatos.

Prin vocea Veronicai Dutu, se contureaza un tablou complex al mediului antreprenorial romanesc, in care ajutorul financiar, adaptabilitatea la noile cerinte fiscale si incurajarea antreprenoriatului devin coloane vertebrale ale dezvoltarii economice. In acest context, prelungirea si adaptarea schemei de ajutor financiar sunt esentiale pentru a oferi companiilor romanesti resursele necesare pentru a naviga prin provocarile actuale si a construi un viitor prosper.

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.