Sistemul de pensii si asigurarile private: perspective si recomandari de la Veronica Dutu, CEO al UnionContExpert

Sistemul de pensii si asigurarile private: perspective si recomandari de la Veronica Dutu, CEO al UnionContExpert
Thursday, 16 May 2024 Diverse

Veronica Dutu, expert fiscal si financiar si CEO al UnionContExpert, a oferit o perspectiva detaliata asupra asigurarilor pentru angajati in cadrul unei interventii la RFI Romania. Dutu a subliniat importanta investitiilor in pensiile private si a explicat modul in care contributiile angajatilor sunt distribuite in sistemul actual de pensii.

Contributiile la sistemul national de pensii

„Conform contractului individual de munca, un angajat este angajat in sistemul de pensii si in sistemul de sanatate, cel national, evident, conform legislatiei in vigoare. La pensii plateste 25% din salariu brut, iar la sanatate este un procent de 10% din salariu brut," a explicat Dutu. Din cei 25% contribuiti la pensii, 4,75% sunt directionati catre pilonul 2 de pensii, care reprezinta pensia privata, restul mergand la pensia de stat.

Provocarile sistemului public de pensii

Dutu a subliniat ca, in teorie, contributiile la sistemul de pensii ar trebui sa fie investite intr-un fond special pentru a asigura pensiile viitoare. „Cei 25% pentru asigurarea la pensii din acest procent, 4,75% de la 1 ianuarie se duce catre sistemul, catre pilonul 2 de pensii," a explicat ea. Cu toate acestea, in practica, banii nu sunt economisiti, ci sunt consumati imediat pentru a acoperi cheltuielile curente. „Stim foarte bine ca in Sistemul National de Pensii banii de pensii nu sunt dusi undeva intr-un fond special. Stim foarte bine ca in fiecare luna Guvernul se imprumuta miliarde de lei pentru a sustine aceste cheltuieli curente ale bugetului de stat," a adaugat Dutu.

Importanta asigurarilor private de pensii

Veronica Dutu a accentuat necesitatea asigurarilor private pentru a asigura un viitor financiar stabil. „Ca angajati este foarte bine sa ne asiguram viitorul adica dupa 65 de ani daca nu mai avem chef sa muncim sau capacitatea noastra fizica nu ne da dreptul sa muncim e bine sa ne asiguram intr-un sistem privat de pensii," a spus ea. Conform Codului Fiscal, angajatorii pot contribui cu 400 de euro anual neimpozabili pentru pensia privata a angajatului, iar angajatii pot contribui, de asemenea, cu 400 de euro anual. Astfel, fiecare angajat poate beneficia de 800 de euro anual pentru pensia privata.

Avantajele contributiilor timpurii

Dutu a explicat avantajele de a incepe sa contribuim la pensiile private cat mai devreme. „Cu cat investesti mai mult timp o suma, aceasta reprezinta o povara mai mica asupra bugetului tau in fiecare luna," a explicat ea. Prin economisirea unei sume mai mici pe o perioada lunga de timp, angajatii pot asigura o pensie substantiala fara a pune o presiune mare pe bugetul lor lunar.

Recomandari pentru angajati

Pentru a beneficia pe deplin de pensiile private, Dutu a recomandat sa nu retragem banii din fondurile de pensii inainte de varsta pensionarii. „Recomandat este ca acesti bani sa nu ii retragem, sa fie lasati in acel fond pana in momentul in care se indeplineste varsta de pensionare, in acest moment fiind de 65 de ani," a explicat ea.

De asemenea, Dutu a subliniat importanta investitiilor pe termen lung in pilonul 3 de pensii. „Da, este foarte util sa investesti din timp in pensiile de tip pilon 3 pentru ca cu cat investesti mai mult timp o suma, aceasta reprezinta o povara mai mica asupra bugetului tau in fiecare luna," a afirmat ea. Persoanele care investesc devreme pot alege sa retraga suma acumulata la pensionare fie integral, fie esalonat pe o perioada de 10-15 ani, in functie de nevoile lor.

Veronica Dutu a subliniat ca asigurarile private de pensii sunt esentiale pentru a asigura un trai decent la varsta pensionarii, avand in vedere provocarile si limitarile sistemului public de pensii. „Daca ne bazam pe pensia pe care o sa o primim noi de la stat, nu cred ca ne vom descurca," a avertizat ea, incurajand angajatii sa profite de facilitatile fiscale si sa inceapa sa investeasca in pensiile private cat mai curand posibil.

Veronica Dutu a vorbit si despre importanta asigurarilor de somaj si sanatate pentru angajati, subliniind solutiile oferite de firmele de asigurari pentru a sprijini angajatii in momente dificile.

Asigurarile de somaj: protectie prin credit protect

Dutu a explicat ca firmele de asigurari ofera o solutie valoroasa pentru angajatii care se confrunta cu pierderea locului de munca, numita Credit Protect. „Firmele de asigurari au o solutie foarte buna care ajuta salariatul in momente dificile, cand ramane fara job sau firma restructureaza posturile," a afirmat ea. Prin aceasta polita, firmele de asigurari preiau plata creditelor bancare ale angajatului timp de noua luni, in functie de suma asigurata si veniturile lunare ale acestuia.

„Da, si timp de 9 luni de zile un om capabil isi gaseste, exact, isi gaseste, cred ca e timp sa-si gaseasca un job bine platit," a spus Dutu, subliniind ca aceasta perioada de gratie ofera angajatului suficient timp pentru a-si gasi un nou loc de munca si pentru a-si proteja familia financiar.

Asigurarile de sanatate: o necesitate complementara

In ceea ce priveste asigurarile de sanatate, Dutu a explicat ca acestea sunt esentiale pentru completarea protectiei oferite de sistemul public. „Angajatorul iti plateste concediul medical, numai ca acel concediu medical poate fi in jur de 85% din venitul tau," a explicat ea. De asemenea, a mentionat introducerea unei taxe de 10% pe concediile medicale incepand cu anul 2024, care va diminua si mai mult venitul angajatului in concediu medical.

„Este o discutie la nivelul guvernului sa se renunte la acea taxa pe boala de 10% doar pentru concediile intr-adevar care sunt acordate oamenilor bolnavi," a spus Dutu, subliniind ca aceasta taxa a fost introdusa din cauza sumelor mari platite pentru concediile medicale, care au ajuns la aproximativ 6,3 miliarde de lei in anul precedent.

Dutu a evidentiat si problemele legate de recuperarea banilor de la bugetul de stat de catre angajatori. „Sunt companii care nu si-au recuperat banii pe concediile medicale de 2-3 ani," a afirmat ea, subliniind necesitatea unor masuri de compensare a creantelor.

Rolul firmele de asigurari in protectia sanatatii

Pentru a completa veniturile angajatilor in timpul concediului medical, firmele de asigurari ofera polite de asigurare pentru boala. „Societatea de asigurare iti plateste pe perioada cat tu esti bolnav acest concediu medical," a explicat Dutu. Aceasta inseamna ca, pe langa banii primiti de la angajator, angajatii pot beneficia si de fonduri suplimentare de la firmele de asigurari.

Asigurarile de sanatate private: o solutie pentru servicii de calitate

Dutu a subliniat importanta asigurarilor de sanatate private, care ofera acces la servicii medicale de calitate. „Angajatorul poate sa puna la dispozitia angajatului 400 de euro pe an pentru asigurarile de sanatate," a explicat ea, mentionand ca aceste sume sunt deductibile integral la calculul de impozit pe profit si ajuta angajatul sa plateasca mai putin impozit la stat.

„Sistemul asigurarilor de sanatate oferite de stat nu este cel bun... e bine in momentul in care avem o problema de sanatate sa apelam la niste clinici particulare si sa ne rezolvam aceste probleme," a adaugat Dutu, subliniind ca asigurarile private de sanatate ofera o alternativa viabila la serviciile publice, adesea insuficiente.

Veronica Dutu a oferit perspective si solutii valoroase pentru a asigura un viitor financiar stabil atat pentru angajati, cat si pentru copiii acestora. Dutu a subliniat importanta educatiei financiare si a optimizarii fiscale, punand accent pe beneficiile extrasalariale ca un mijloc eficient de a mentine angajatii motivati si loiali.

Asigurarea de majorat pentru copii

Unul dintre punctele cheie discutate de Dutu a fost asigurarea de majorat pentru copii. „Daca te gandesti ca acei angajati au si copii, exista o asigurare de majorat pentru copii si anume putem sa punem deoparte 200 de lei pentru copil, sa nu avem acces pana la varsta de 18 ani la banii care sunt depusi in acel fond de asigurare de majorat," a explicat ea. Aceasta asigurare ofera o modalitate eficienta de economisire pe termen lung, asigurand astfel o suma considerabila pentru copil la implinirea varstei de 18 ani.

Dutu a subliniat beneficiile acestei economisiri: „In momentul in care copilul nostru implineste varsta de 18 ani, are bani sa se duca sa studieze sau sa investeasca in distractie. Pot sa investeasca in ei, in autocunoastere, intr-o scoala buna, in dezvoltare personala, in cursuri sau au o independenta." Acest fond poate contribui semnificativ la independenta financiara a tinerilor, oferindu-le resurse pentru a-si dezvolta cariera sau pasiunile.

Recomandari pentru companii

Dutu a adresat si companiilor, oferindu-le sfaturi despre cum sa-si mentina angajatii motivati prin beneficii extrasalariale si educatie financiara. „Eu sunt foarte preocupata de clientii nostri pentru optimizare fiscala si una din masurile pentru a-ti tine angajatii aproape si a-i incuraja sa lucreze la tine la firma este sa le dai cat mai multe beneficii extrasalariale si cumva sa facem si o educatie financiara," a spus ea.

Dutu a subliniat importanta economisirii regulate si a planificarii financiare: „Noi nu ne gandim ca dam, nu stiu, zilnic pe nimicuri cate 100 de lei, 200 de lei... daca ii pui deoparte, vezi ce se intampla peste ani de zile." Ea a recomandat angajatilor sa foloseasca sisteme automate de economisire pentru a-si asigura economiile la inceputul lunii, imediat dupa primirea salariului. „Ideea e ca acesti bani trebuie pusi pe sistem automat la inceputul lunii sau cand ne intra nou banii de salarii in cont."

Importanta educatiei financiare

Un alt aspect esential discutat de Dutu a fost educatia financiara, pe care o considera cruciala pentru dezvoltarea unei culturi a economisirii. „Romanul, din pacate, inca nu are aceasta educatie a economisirii. Ca poti sa investesti intr-un fond privat de pensii, poti sa investesti intr-o asigurare de sanatate, poti sa investesti pentru copii," a explicat ea. Dutu a comparat economisirea cu plata unei facturi lunare, subliniind ca aceasta ar trebui sa devina o rutina automata si constanta.

CEO al UnionContExpert a vorbit si despre optiunile disponibile pentru romanii care se confrunta cu dificultati financiare si despre importanta educatiei financiare si a asigurarilor. In contextul unei economii in care productivitatea muncii este inca scazuta, Dutu ofera solutii concrete pentru gestionarea resurselor financiare si pentru asigurarea unui venit stabil.

Cresterea veniturilor prin munca suplimentara

Dutu a subliniat importanta disponibilitatii de a munci suplimentar pentru a creste veniturile. „Ne mai luam un job, ne mai luam alt job. Adica eu nu inteleg, va spun sincer, cum nu pot sa lucrez sambata si duminica," a declarat ea. Dutu a mentionat ca ea insasi lucreaza deseori in weekenduri si se intreaba de ce nu ar putea si altii sa faca acelasi lucru, in loc sa petreaca timpul liber consumand resurse.

Ea a criticat cultura consumului excesiv si a subliniat nevoia de a utiliza timpul liber in mod productiv: „Noi dupa ora cinci jumate consumam incepand de la cinci jumate seara pana a doua zi dimineata la ora 8 cand mergem sa producem bani noi consumam un weekend consumam. Nu mi se pare ca stam cam mult degeaba."

Productivitatea muncii in Romania

Dutu a evidentiat faptul ca productivitatea muncii in Romania este relativ scazuta comparativ cu alte tari, in parte din cauza lipsei de automatizare si de sisteme informatice eficiente. „Romania inca nu are acea productivitate a muncii care sa ne permita sa producem in sase ore cat produc altii in doua ore sau in trei ore," a explicat ea. Aceasta a subliniat ca, in statele nordice, unde productivitatea este foarte mare, angajatii pot lucra doar patru zile pe saptamana, dar in Romania, eficienta muncii este mult mai redusa.

Importanta asigurarilor si a economisirii

Pentru cei care nu au inca asigurari si doresc sa-si asigure un viitor financiar stabil, Dutu recomanda sa inceapa imediat. „Sa faca de maine o asigurare, sa puna mana pe telefon, sa sune cel mai apropiat prieten sau sa sune la o firma de asigurari si sa inceapa sa economiseasca in sistemul de asigurari," a indemnat ea.

Dutu a subliniat ca apelarea la serviciile agentilor de asigurari nu implica costuri pentru persoanele fizice, deoarece acesti agenti sunt platiti de firmele de asigurari: „Nu-i costa nimic. De ce? Pentru ca agentii care se ocupa de asigurari nu sunt platiti de persoana fizica care apeleaza la serviciile lor, ci sunt platiti de firmele de asigurari care au tot interesul sa duca aceasta educatie in randul salariatilor si al oamenilor din Romania."

Veronica Dutu a oferit o serie de solutii pragmatice pentru romanii care se confrunta cu dificultati financiare. Disponibilitatea de a munci suplimentar, imbunatatirea productivitatii muncii si utilizarea asigurarilor si a economisirii sunt esentiale pentru a asigura stabilitatea financiara. Intr-o economie unde productivitatea este inca un obiectiv de atins, adaptarea si utilizarea resurselor disponibile pot face diferenta intre un viitor financiar nesigur si unul stabil. Angajatorii si angajatii sunt incurajati sa adopte aceste practici pentru a maximiza avantajele economice si pentru a promova o cultura a economisirii si responsabilitatii financiare.

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.