
Veronica Dutu, expert fiscal si financiar, CEO la UnionContExpert, a explicat la B1TV impactul pe care l-ar avea asupra Romaniei cresterea TVA-ului la 21% si a altor taxe.
„In acest context economic in care Romania are indicatori foarte slabi in primul trimestru, deficitul bugetar a ajuns la 2,3%, era de asteptat ca aceste taxe sa creasca in urmatoarea perioada", a declarat Veronica Dutu.
Aceasta a amintit ca „aceste cresteri de taxe s-a discutat despre ele incepand din anul 2024" si ca, desi „cresterile au fost impuse prin acea ordonanta trenulet", nu au fost prevazute masuri care sa ajute guvernul „sa incaseze mai multi bani la bugetul statului".
Veronica Dutu atrage atentia ca „din pacate, se vorbeste despre o marire a TVA-ului de la 19% la 21% si eliminarea cotelor reduse pentru unele produse". In plus, „eliminarea cotei unice si, pe termen mediu, impunerea unui impozit progresiv, care de altfel s-a discutat in guvern", sunt alte masuri analizate. De asemenea, „impozitul pe venit este vorba sa creasca de la 10% la 12%, impozitul pe profit de la 16% la 19% sau chiar la 20% si suprataxarea proprietatilor, a terenurilor si a masinilor".
Specialistul fiscal explica si cauzele acestor planuri fiscale: „Toate aceste mariri de taxe sunt cauzate si faptului ca organismele internationale au revizuit in jos cresterea economica a Romaniei". De exemplu, „FMI a prevazut o crestere economica in anul 2025 de 3,3%, dar a revizuit in jos, atentie, la 1,6%".
In acest context, Veronica Dutu atrage atentia ca „deficitul bugetar de 7% care se estimeaza sa fie obtinut in anul 2025 este bazat, atentie, pe o crestere economica de 2,5%", ceea ce pune Romania intr-o pozitie extrem de vulnerabila.
Consecintele asupra mediului economic si social sunt ingrijoratoare: „Consecintele, din pacate, vor fi destul de mari, in special asupra intreprinderilor, asupra IMM-urilor", a avertizat Veronica Dutu, amintind ca acestea „deja au fost afectate de la inceputul anului prin cresterea impozitului pe dividende si eliminarea acelor facilitati fiscale".
Impactul se va vedea si asupra angajatilor: „Daca se va mari impozitul pe venit de la 10% la 12%, eu nu cred ca companiile din Romania vor suporta aceasta crestere de 2%, astfel incat netul salariatului sa nu fie afectat".
Mai mult, si consumatorii vor fi afectati: „Ganditi-va ca o sa scada puterea de cumparare a romanilor si asa destul de afectata in anul 2025".
In final, Veronica Dutu a subliniat lipsa unor masuri fiscale solide: „Din pacate nu s-au luat acele masuri care trebuiau sa fie luate de guvern si anume adoptarea unui plan fiscal credibil si realizarea consolidarii fiscale, reducerea risipei si reformarea cheltuielilor si apoi absorptia fondurilor europene".
„Ne aflam intr-o situatie destul de complicata la nivel macroeconomic si statul nu stie de unde sa mai ia bani in asa fel incat sa acopere acest deficit bugetar destul de mare in 2025", a concluzionat expertul.