110.000 de someri mai putini in ultimul an

110.000 de someri mai putini in ultimul an
Thursday, 3 November 2016 economie

Rata somajului la nivel national a coborat la 5,9%, cea mai mica valoare inregistrata din 2008 incoace. In luna septembrie, numarul persoanelor fara loc de munca a ajuns la 519.866, cu 9.212 mai mic decat in august, conform informatiilor oferite de Institutul National de Statistica (INS).

In luna septembrie, rata somajului a fost de 6%, mai exact 529.078 someri. In ultimul an, numarul persoanelor fara un loc de munca s-a redus puternic cu circa 110.000, in ultimul an, de la 630.251 in septembrie 2015.

Trebuie remarcat ca somajul este mai mare in randul barbatilor, cu o rata de 6,7% in luna septembrie, in timp ce, in randul femeilor, somajul este de doar 4,8%, mai arata datele oficiale.

In primele patru luni ale lui 2016, numarul somajului a scazut dar si in lunile iunie, august si septembrie, dar si cresteri in mai si in iulie.

Cresterea cererii forta de munca, mai ales in zonele dezvoltate din jurul marilor metropole a fost cea care a determinat reducerea somajului.

Cu toate acestea, sefii de companii se plang tot mai des de lipsa fortei de munca calificate, care incepe sa limiteze dezvoltarea afacerilor din Romania.

Datele oficiale arata ca numarul de locuri de munca vacante din economia romaneasca, un indicator al deficitului de forta de munca la nivel national, a crescut in al doilea trimestru cu 20,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 57.100, in ciuda somajului inca ridicat din unele regiuni.

Autoritatile publica, constant, si numarul de someri inregistrati oficial in evidentele oficiilor pentru forta de munca.

Datele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) arata ca, la sfarsitul lunii august, 421.273 someri erau inregistrati oficial, ceea ce corespunde unei rate a somajului de doar 4,8%.

Judetele Teleorman, cu 12%, si Vaslui (11,5%) au cele mai inalte niveluri ale somajului din Romania, potrivit ANOFM.

Zonele cu somaj ridicat sunt caracterizate cu calificarea slaba a fortei de munca si un grad scazut de educatie, spun expertii.

Conform standardelor BIM, numarul de someri este calculat prin anchete in gospodarii, care arata ca numarul de someri este, in realitate, mai mare.

Datele privind somajul pe baza metodologiei BIM sunt considerate ca fiind mai relevante de catre specialisti, pentru ca reflecta mai bine somajul real la nivel national.

Sursa: digi24.com

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.