19 zacaminte petroliere din Romania au fost transferate catre Mazarine Energy

19 zacaminte petroliere din Romania au fost transferate catre Mazarine Energy
Monday, 17 October 2016 economie

OMV Petrom a anuntat transferul a 19 zacaminte petroliere onshore din Romania, a trei instalatii pentru reparatii capitale si a circa 200 de angajati catre Mazarine Energy, o companie petroliera cu sediul in Olanda. Suma tranzactie nu a fost divulgata, insa transferul trebuie sa primeasca avizul autoritatilor de reglementare. Reprezentantii OMV sustin ca finalizarea acordului va avea loc la sfarsitul trimestrului IV din 2016 cand Mazarine Energy Romania va prelua rolul de operator al zacamintelor si angajator al celor peste 200 de salariati ai OMV Petrom din prezent.

Cedarea zacamintelor a fost motivata de nevoia OMV Petrom de optimizare a cheltuielilor intr-un mediu dificil.

Mazarine Energy este finantata de catre gigantul Carlyle, care i-a pus la dispozitie o linie de finantare de 500 milioane dolari prin intermediul Carlyle International Energy Partners, un fond de 2,5 miliarde dolari dedicat afacerilor din energie, bani din care, cel mai probabil, va fi finantata si tranzactia anuntata.

Carlyle International Energy Partners a cumparat active in Romania de la Sterling Resources in martie 2015, pe care le va administra tot Mazarine. Compania olandeza are active in centrul Tunisiei, preluate tot cu ajutorul fondului Carlyle.

„Se estimeaza ca finalizarea tranzactiei va avea loc la sfarsitul trimestrului IV din 2016, cand Mazarine Energy Romania va prelua rolul de operator al zacamintelor si angajator al celor peste 200 de salariati ai OMV Petrom din prezent", a precizat OMV Petrom, intr-un comunicat citat de News.ro.

Tranzactia are loc in conditiile in care Mazarine a identificat „oportunitati de optimizare a productiei" si reparatii capitale care vor determina o crestere a productiei.

„In plus, sunt planificate campanii de achizitie seismica pentru a identifica structuri care nu au fost inca forate", precizeaza comunicatul.

Cele 19 zacaminte au o productie cumulata de circa 1.000 de barili pe zi, adica mai putin de 1% din productia actuala a OMV Petrom.

Tranzactia s-a realizat cu Mazarine Energy Romania SRL, subsidiara din Romania a Mazarine Energy BV, companie cu sediul la Haga, Olanda, fondata si condusa de Edward van Kersbergen.

Potrivit contului sau de LinkedIn, olandezul van Kersbergen a lucrat multi ani la gigantul petrolier Shell, iar ulterior a fondat mai multe companii din sectorul de petrol si gaze, precizeaza News.ro.

OMV Petrom a realizat in primul semestru al acestui an un profit net de 405 milioane lei (90 milioane euro), in scadere cu 61% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul scaderii vanzarilor cu 18%, la 7,19 miliarde lei (1,59 miliarde euro).

Compania OMV Petrom este controlata de grupul austriac OMV, care detine 51% din actiuni, in timp ce Ministerul Energiei are o detinere de 20,6%.

Adrian Vaduva

Foto: pixabay.com

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.