Amenzi mai mari pentru firmele de constructii

Wednesday, 27 July 2016

Din 24 august va incepe sa se aplice Legea nr. 163/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea in constructii. Persoanele fizice si juridice vor fi obligate sa respecte normele referitoare la calitatea in constructii in caz contrar vor fi sanctionare mult mai dur decat in prezent. In acest fel, autoritatile spera sa poate contracara scaderea calitatii in constructiile romanesti.

In prezent, constructorii sunt penalizati cu fata cu sume cuprinse intre 10.000 si 20.000 de lei, iar din 24 august valoarea amenzilor va fi cuprinsa intre 20.000 si 40.000 de lei. Iata cateva dintre faptele sanctionabile:

- executarea unei constructii noi, a unei interventii la o constructie existenta, precum si desfiintarea acesteia cu incalcarea prevederilor referitoare la autorizare si executare;

- realizarea de constructii fara proiecte sau pe baza de proiecte neverificate de specialisti atestati;

- interzicerea sau obstructionarea efectuarii controlului calitatii in constructii, neprezentarea documentelor si a actelor solicitate de persoanele cu atributii de control si/sau de autoritatile competente.

Contraventiile pentru care acum se aplica amenzi intre 5.000 si 10.000 de lei, odata cu intra in vigoare a legii cuantumurile acestora vor fi cuprinse intre 10.000 si 20.000 de lei. Iata care sunt actiunile ce se incadreaza in aceasta categorie:

- neasigurarea verificarii executiei lucrarilor de constructii prin diriginti de santier autorizati;

- necompletarea si nepastrarea cartii tehnice a constructiei conform prevederilor legale;

- neexecutarea obligatiilor privind urmarirea comportarii in exploatare a constructiilor si neexecutarea lucrarilor de reparatii si consolidari.

In fine, cele mai mici amenzi ce pot fi date in prezent, cele intre 1.500 si 5.000 de lei, vor fi cuprinse intre 3.000 si 10.000 de lei. Cateva exemple de fapte pentru care se vor putea da aceste sanctiuni sunt:

- neprecizarea in proiect a categoriei de importanta a constructiei si nestabilirea fazelor determinante supuse controlului calitatii;

- prevederea in proiect sau utilizarea unor produse necertificate sau pentru care nu exista agremente tehnice la lucrari la care trebuie sa se asigure nivelul de calitate corespunzator cerintelor fundamentale aplicabile;

- nerespectarea prin proiecte a nivelului de calitate corespunzator cerintelor fundamentale aplicabile.

Pe deasupra, conform Legii nr. 163/2016, care urmeaza sa se aplice din 24 august, dreptul autoritatilor de a da amenzile pentru nerespectarea calitatii in constructii se va prescrie in cinci ani de la data receptiei facute la terminarea lucrarilor de constructii. In prezent, termenul de prescriptie este de trei ani de la data savarsirii faptei.

Citeste continuarea pe avocatnet.ro

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.