Avertisment pentru oamenii de afaceri cu credite in euro

Avertisment pentru oamenii de afaceri cu credite in euro
Tuesday, 4 April 2017 Finante si contabilitate, economie

Perioada in care costurile creditelor in euro erau scazute se apropie de final. Astfel, Benoit Coeure, membru in Consiliul guvernatorilor BCE, a avertizat deja Guvernele si alti actori economici, ca nu va trece multa vreme pana cand creditele in euro vor deveni mult mai scumpe transmite Reuters.

„Este evident ca sectorul financiar si alti actori economici, in special guvernele, trebuie sa se pregateasca (pentru rate mai ridicate ale dobanzilor). Sper ca guvernele din zona euro stiu ca ratele dobanzilor nu vor ramane la actualele niveluri", a declarat Coeure, la o conferinta pe teme financiare, desfasurata la Paris, potrivit Economica.net.

Acest avertisment vine in ciuda faptului ca Banca Centrala Europeana a mentinut dobanda de politica monetara la nivelul zero, in timp ce dobanda la facilitatea de creditare marginala a fost pastrata la 0,25%, iar dobanda la depozite, care se aplica bancilor ce stocheaza lichiditatile in exces la banca centrala pentru o perioada de 24 de ore, a fost lasata la minus 0,40%.

Coeure a adaugat ca dobanda la depozite de minus 0,40%, care se aplica bancilor ce stocheaza lichiditatile in exces la banca centrala pentru o perioada de 24 de ore, a fost eficienta pentru politica monetara, dar astfel de rate nu ar trebui sa ramana prea mult timp in vigoare din cauza riscului slabirii acelor banci.

Dobanda negativa la depozite a fost intens criticata de banci si investitori, in special in Germania, pentru ca distorsioneaza pietele financiare si afecteaza profitabilitatea institutiilor financiare.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.