BNR mentine rata dobanzii de politica monetara la 2,50%

BNR mentine rata dobanzii de politica monetara la 2,50%
Thursday, 7 February 2019 economie

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50% pe an. Totodata a decis si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, a informat banca centrala.

De asemenea, CA al BNR a decis mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,50% pe an si a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare la 3,50% pe an.

Conform sursei citate, rata anuala a inflatiei IPC a continuat sa scada in luna decembrie 2018 pana la 3,27 la suta, de la 3,43 la suta in noiembrie, consolidandu-se in interiorul intervalului de variatie al tintei stationare.

Evolutia din decembrie a survenit in principal ca urmare a scaderii pretului combustibililor – pe fondul dinamicii cotatiei petrolului pe pietele internationale –, compensata partial de cresterile consemnate pe segmentul legumelor si fructelor si al produselor din tutun. La randul ei, rata anuala a inflatiei CORE 2 ajustat (care elimina din calculul inflatiei IPC preturile administrate, volatile, ale produselor din tutun si ale bauturilor alcoolice) s-a redus usor, ajungand la 2,5 la suta, de la 2,6 la suta in luna noiembrie.

Rata medie anuala a inflatiei IPC in luna decembrie s-a mentinut la nivelul lunii anterioare, de 4,6 la suta, in timp ce rata medie anuala calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum a crescut usor pana la 4,1 la suta, de la 4,0 la suta in luna noiembrie.

„Datele revizuite privind cresterea economica in trimestrul III 2018 confirma accelerarea dinamicii anuale a PIB real, la 4,4 la suta, de la 4,1 la suta in trimestrul anterior, exclusiv pe seama cresterii mult peste asteptari a productiei agricole. Pe partea cererii, se observa contributia majoritara la cresterea PIB a variatiei stocurilor, urmata de cea a consumului gospodariilor populatiei, cu sprijinul crescut al autoconsumului si al achizitiilor din piata taraneasca, precum si aportul negativ al formarii brute de capital fix", potrivit BNR.

Exportul net si-a marit contributia negativa la dinamica PIB fata de datele precedente, pe fondul incetinirii mai pronuntate a cresterii exporturilor de bunuri si servicii fata de cea aferenta importurilor. Impreuna cu deteriorarea balantei veniturilor primare si a celei a veniturilor secundare, aceasta a generat o adancire substantiala a deficitului de cont curent in raport cu perioada similara a anului anterior.

Cele mai recente evolutii releva o usoara decelerare a ritmului anual al activitatii industriale in perioada octombrie-noiembrie 2018 comparativ cu trimestrul III, pana la 3 la suta, in timp ce constructiile si-au atenuat contractia, pana la -3,9 la suta. In acelasi timp, ultimul trimestru al anului a consemnat o revenire a ratei de crestere a achizitiilor in comertul cu amanuntul, care a ajuns la 5,9 la suta, nivel totusi inferior celor care au caracterizat prima jumatate a anului. Totodata, balanta comerciala a inregistrat o deteriorare mai alerta, contribuind la adancirea in continuare a deficitului de cont curent.

Cotatiile relevante ale pietei monetare interbancare si ecartul lor pozitiv fata de rata dobanzii de politica monetara au reintrat pe o panta usor crescatoare la mijlocul lunii ianuarie 2019, iar cursul de schimb leu/euro a consemnat o crestere mai pronuntata in a doua parte a lunii; pe ansamblul lunii leul s-a depreciat cu 1,1 la suta fata de euro.

Creditul acordat sectorului privat si-a accelerat cresterea anuala in luna decembrie 2018, la 7,9 la suta (cea mai mare crestere din mai 2012), de la 6,3 la suta in luna noiembrie. Cresterea a fost sustinuta in principal de componenta in lei, a carei pondere in totalul creditului s-a marit la 66 la suta, cel mai ridicat nivel din septembrie 1996. Raportat la activitatea economica, nivelul creditului continua insa sa fie scazut.

Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul asupra inflatiei, editia februarie 2019, document ce incorporeaza cele mai recente date si informatii disponibile. Noul scenariu al prognozei reconfirma perspectiva continuarii scaderii ratei anuale a inflatiei pe parcursul urmatoarelor trei trimestre, la valori chiar usor inferioare celor anticipate anterior, urmata de urcarea si mentinerea acesteia usor sub limita superioara a intervalului tintei, pana la finele orizontului prognozei.

Incertitudinile si riscurile asociate perspectivei inflatiei sunt legate de noul set de masuri fiscale si bugetare intrate in vigoare de la 1 ianuarie, precum si de nefinalizarea proiectului de buget, implicit de conduita viitoare a politicii fiscale si a celei de venituri. Importante sunt si incertitudinile legate de ritmul cresterii economiei zonei euro si a celei globale, de evolutia pretului petrolului pe pietele internationale, de conduita politicilor monetare ale BCE si ale bancilor centrale din regiune.

Adrian Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.