Ce se intampla cu numarul pensionarilor din Romania

Ce se intampla cu numarul pensionarilor din Romania
Monday, 12 September 2016 economie

Comparativ cu aceeasi perioada a anului 2015, numarul pensionarilor romani a scazut cu 47.000, in schimb pensia medie a crescut cu 5,7% intr-un an, la 943 de lei, potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica (INS) si citate de News.ro.

In acest moment, raportul salariati pensionari este de 10 la 9, adica 10 angajati activi sustin noua pensionari, insa cifrele variaza in functie de judet.

In Bucuresti, raportul este de 5 la 1, in favoarea angajatilor, insa in judetul Teleorman cifrele arata sunt de 7 la 1, in favoarea varsnicilor.

In ceea ce priveste pensia, in Giurgiu se primeste cea mai mica pensie, 748 de lei, cu o diferenta de peste 400 de lei fata de pensia maxima, primita de persoanele din Bucuresti, care se ridica la 1.180 de lei.

Pensia medie lunara, la nivel national, este de 943 lei, mai mare cu 0,3% fata de trimestrul precedent, iar pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 931 de lei.

Raportul dintre pensia medie nominala neta de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare si castigul salarial mediu net a fost de 53,7%, comparativ cu 56,4% in trimestrul precedent.

Pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,9%) in numarul total de pensionari, din care 89% sunt cei cu pensie de asigurari sociale de stat.

Totodata, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (75%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale, in timp ce persoanele care s-au pensionat anticipat sau anticipat partial au reprezentat 1,9%.

Adrian Vaduva

Sursa: digi24.ro

Foto: pixabay.com

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.