Cea mai slaba moneda nationala din ultimii patru ani

Cea mai slaba moneda nationala din ultimii patru ani
Friday, 19 May 2017 Finante si contabilitate, economie

Finalul saptamanii a venit cu vesti neplacute pentru moneda nationala. Astfel, un euro a inceput sa coste 4,57 lei, nivel maximum atins in octombrie 2012. Bancherii nu sunt surprinsi de aceasta depreciere a monedei nationale, anuntata de altfel, de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Seful Bancii Centrale spunea in urma cu cateva zile ca nu mai este loc de intarire a monedei nationale.

BNR a anuntat joi un curs de referinta de 4,5729 lei/euro, in crestere cu 0,4% fata de nivelul precedent si nivel maxim din 24 octombrie 2012, pe fondul unei deprecieri accelerate a monedei romanesti, afectata de o conjunctura externa nefavorabila. Miercuri, BNR a afisat un curs de 4,5539 lei/euro.

Cresterea rapida a cursului euro/leu din ultimele doua zile i-a surprins pe analisti, chiar daca a venit in primul rand pe o conjunctura externa, de apreciere a euro si de depreciere a monedelor emergente.

„Nu credem ca exista prea mult loc de crestere, iar piata s-ar putea intalni cu interventii ascunse ale bancii centrale daca merge in aceasa directie", arata un raport al ING Bank, publicat joi.

Dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat de la 4,1039 lei - nivel minim din 9 noiembrie 2016 - pana la 4,1140 lei.

Totodata, cursul francului elvetian a crescut de la 4,1712 lei la 4,1971 lei.

Sursa: digi24.ro

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.