Cifra de afaceri din serviciile de piata destinate populatiei a inregistrat o crestere

Cifra de afaceri din serviciile de piata destinate populatiei a inregistrat o crestere
Friday, 26 April 2024 economie

Potrivit ultimelor date furnizate de Institutul National de Statistica, in primele doua luni ale acestui an, cifra de afaceri din serviciile de piata destinate populatiei a inregistrat o crestere, comparativ cu perioada similara din 2023. Cresterea a fost de 1,5% pe serie bruta si de 1% pe serie ajustata, dupa numarul de zile lucratoare si sezonalitate.

Analiza detaliata arata ca unele sectoare ale serviciilor de piata au experimentat cresteri notabile. Activitatile de spalare si curatare a textilelor si produselor din blana au avut o crestere de 6,0%, sectorul jocurilor de noroc si alte activitati recreative a crescut cu 4,6%, iar hotelurile si restaurantele au inregistrat o crestere modesta de 0,9%. Pe de alta parte, au fost sectoare care au suferit scaderi, precum serviciile de coafura si alte activitati de infrumusetare, care au scazut cu 19,2%, si agentiile turistice si tur-operatorii, cu o scadere de 0,5%.

Pentru luna februarie 2024, fata de luna anterioara, volumul cifrei de afaceri din aceste servicii a scazut cu 1,7%. Declinul a fost condus de scaderi semnificative in activitatile agentiilor turistice si tur-operatorilor, care au inregistrat o scadere alarmanta de 23,3%, urmate de sectorul jocurilor de noroc si alte activitati recreative, cu o scadere de 1,1%, si hotelurile si restaurantele, cu un declin de 0,9%. Serviciile de spalare si curatare au avut o scadere minora de 0,2%, in timp ce serviciile de coafura si infrumusetare au marcat o crestere de 4,7%.

In luna februarie 2024, cifra de afaceri din serviciile de piata destinate populatiei a aratat semne de crestere, ajustata pentru numarul de zile lucratoare si sezonalitate, cu un avans de 0,7% fata de luna precedenta, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Comparativ cu februarie 2023, aceeasi serie ajustata a inregistrat un modest plus de 0,3%. Pe de alta parte, analiza pe serie bruta pentru luna februarie 2024 releva o crestere de 0,7% a cifrei de afaceri fata de aceeasi luna a anului precedent, sustinuta in principal de performanta sectorului jocurilor de noroc si alte activitati recreative, care a crescut cu impresionanta cifra de 13,2%, si de activitatile de spalare si curatare a textilelor si produselor din blana, cu un avans de 7,4%.

Contrastand cu aceste cresteri, unele sectoare au inregistrat scaderi semnificative: serviciile de coafura si alte activitati de infrumusetare au scazut cu 14,7%, activitatile agentiilor turistice si tur-operatorilor cu 13,0%, iar hotelurile si restaurantele au vazut o reducere de 2,3% in cifra de afaceri comparativ cu februarie 2023. Aceste date subliniaza o dinamica mixta in industria serviciilor, cu sectoare care continua sa se extinda pe fondul unor provocari persistente in alte domenii.

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.