Cod Fiscal 2018: Ce se intampla cu impozitul pe venit si cu CAS

Cod Fiscal 2018: Ce se intampla cu impozitul pe venit si cu CAS
Friday, 27 October 2017 Noutati legislative

Guvernul pregateste modificari fiscale importante pentru anul viitor. Astfel, potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal, din 2018 impozitul pe venit va ajunge la 10%, iar cotributiile sociale vor fi de 37,25%.

Din 2018, impozitul pe venit scade de la 16% la 10%.

„Potrivit textului ordonantei, impozitul pe venit se reduce de la 16% la 10% pentru urmatoarele categorii de persoane/venituri: salariati, pensionari, persoane fizice autorizate, drepturi de autor si cabinete individuale (ex. avocati, medici, notari), chirii, dobanzi, arenda, premii, activitati agricole, investitii si venituri din alte surse", conform unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice (MFP).

In ceea ce priveste contributiile sociale (CAS), acestea vor scadea de de la 39,25% la 37,25%.

„Nivelul contributiilor scade cu 2 puncte procentuale, astfel ca din totalul de 39,25% contributii platite la un salariu brut, se vor plati 37,25%. Din totalul de 22,75% contributii datorate de angajator, 20 de puncte se transfera catre salariat. In total, din salariul brut, 35% vor fi contributii retinute de angajator in numele salariatului, iar contributiile ramase in sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (dupa transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% si vor acoperi riscurile de somaj, accidente de munca, concediu medical, creante salariale. Acestea din urma vor fi cuprinse intr-o singura contributie, care se va numi contributie asiguratorie pentru munca", potrivit sursei citate.

Contributiile ramase in sarcina angajatorului, respectiv 2,75% dupa transferul de 20 de puncte procentuale la salariat, scad la 2,25% si vor acoperi riscurile de somaj, accidente, concediu medical, creante salariale.

O alta modificare ii vizeaza pe romanii care obtin venituri din activitati independente. Contributiile sociale platite de ei nu se vor mai raporta la sumele obtinute din aceste activitati, ci calculate la nivelul salariului minim pe economie.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.