Costul orar al fortei de munca, scadere de peste 2.5%

Costul orar al fortei de munca, scadere de peste 2.5%
Friday, 4 June 2021 economie

Costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de scadere de 2,58%, in primul trimestru din acest an fata de trimestrul precedent si o rata de crestere de 5,56% comparativ cu aceeasi perioada din 2020, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).

FDe asemenea, fata de trimestrul IV al anului trecut, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a scazut in majoritatea activitatilor economice. "Cele mai semnificative scaderi ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in intermedieri financiare si asigurari (-8,88%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-8,34%), respectiv activitati de spectacole, culturale si recreative (-8,08%)", se arata in comunicatul INS.

Conform informatiilor INS, cea mai mare crestere a costului orar al fortei de munca in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare s-a inregistrat in invatamant (2,48%). Fata de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a scazut cu 2,56%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 3,01%.

Comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, costul orar al fortei de munca in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare a crescut in majoritatea activitatilor economice. Cele mai importante cresteri ale costului orar al fortei de munca s-au regasit in sanatate si asistenta sociala (9,59%), informatii si comunicatii (8,83%), respectiv productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (8,26%).

Fata de perioada analizata, diminuarea costului orar al fortei de munca in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare s-a observat doar in hoteluri si restaurante (-3,37%), unde unitatile economice au fost puternic afectate de intreruperea/incetarea activitatii aferente, prin diminuarea timpului efectiv lucrat in contextul pandemiei COVID-19, dar si prin reducerea cheltuielilor cu forta de munca, cauzata de somajul tehnic ori de incasarile mai mici pe durata starii de alerta.

Fata de acelasi trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a crescut cu 5,59%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 4,96%.

Indicele trimestrial al costului orar al fortei de munca este un indicator pe termen scurt care permite evaluarea tendintelor costurilor orare suportate de angajator cu forta de munca salariata.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.