Cresc tarifele pentru distributia gazelor naturale

Cresc tarifele pentru distributia gazelor naturale
Monday, 1 July 2024 economie

Saptamana trecuta, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a decis o majorare de 19% a tarifelor reglementate pentru distributia gazelor naturale, o schimbare care va afecta consumatorii care beneficiaza de acest serviciu. Aceasta reprezinta o crestere de aproximativ 10 lei pe MWh distribuit, cu aplicabilitate incepand cu 1 iulie.

ANRE atribuie aceasta ajustare tarifara unui amalgam de factori esentiali. Printre acestia se numara inflatia prognozata pentru anul 2024 de 4,6%, care a majorat costurile serviciului de distributie a gazelor naturale. De asemenea, o contributie semnificativa la cresterea tarifelor o reprezinta costurile de capital asociate cu realizarea, in 2023, a unui volum investitional record, implicand racordari ale noi consumatori si extinderea retelelor de distributie in zonele concesionate. In plus, o scadere de 8% a volumului de gaze naturale distribuite in anul 2023 a influentat de asemenea necesitatea ajustarii tarifelor.

"Cu titlu de exemplu: pentru un client casnic care locuieste intr-un apartament cu 3 camere si are un consum anual de gaze naturale de 3 MWh, valoarea lunara a facturii de gaze naturale ar putea creste cu aproximativ 2,5 lei", conform sursei citate.

Conform Legii energiei si gazelor naturale nr. 123/2012 si Ordinului ANRE nr. 217/2018, care reglementeaza metodologia de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distributie a gazelor naturale, ANRE are autoritatea de a aproba tarifele reglementate si de a le diferentia pentru fiecare operator de distributie in parte.

Tarifele aprobate includ cheltuieli legate de modernizarea si dezvoltarea infrastructurii de distributie, cum ar fi extinderea retelelor existente sau construirea de noi sisteme si retele. De asemenea, sunt incluse costurile asociate cu racordarea noilor solicitanti: clienti casnici, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale si institutii publice. Este esential ca aceste costuri sa fie justificate pentru a fi incluse in tarifele reglementate stabilite de ANRE.

Tarifele pentru distributia gazelor naturale si energiei electrice sunt stabilite anual pentru perioada 1 iulie - 30 iunie. In prezent, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) finalizeaza proiectul de ordin care va stabili rata reglementata a capitalului investit pentru a cincea perioada de reglementare. Aceasta rata este cruciala pentru aprobarea tarifelor pentru serviciile de transport si distributie ale energiei electrice si gazelor naturale.

In procesul de stabilire a acestei rate, ANRE urmareste sa atinga un echilibru intre finantarea necesara pentru investitii care sa asigure calitatea serviciilor de transport si distributie si mentinerea unui nivel rezonabil al tarifelor pentru beneficiarii acestor servicii. In viitorul apropiat, ANRE intentioneaza sa puna la dispozitia publicului acest proiect de ordin, intr-o forma actualizata, pentru consultare publica, conform declaratiilor sursei.

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.