Crestere importanta a cifrei de afaceri in comertul cu autovehicule si motociclete

Crestere importanta a cifrei de afaceri in comertul cu autovehicule si motociclete
Wednesday, 20 September 2023 economie

Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS), volumul cifrei de afaceri in sectorul comertului cu autovehicule si motociclete a inregistrat o crestere semnificativa in primele sapte luni ale acestui an. Aceasta crestere poate fi cu usurinta observata atat in cifre brute, cu o crestere de 15,8%, cat si in cifre ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, unde aceasta a fost de 17,2%, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior.

In acelasi interval de timp, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piata prestate populatiei a inregistrat, de asemenea, o crestere semnificativa, crescand cu 9,2% in cifre brute si cu 11,1% in cifre ajustate in functie de sezonalitate si numarul de zile lucratoare, in comparatie cu perioada similara din 2022.

Conform INS, sectorul comertului cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, in cifre brute, a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri de 15,8% in primele sapte luni ale acestui an. Aceasta crestere semnificativa se datoreaza, in principal, cresterii cifrei de afaceri in segmentele de comert cu autovehicule (+27,2%), activitati de intretinere si reparare a autovehiculelor (+2,5%), si comert cu piese si accesorii pentru autovehicule (+1,9%). Singurul sector care a inregistrat o scadere a cifrei de afaceri a fost comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente, precum si intretinerea si repararea motocicletelor, unde s-a inregistrat o scadere de 7,7%.

In ceea ce priveste cifrele ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, sectorul mentionat anterior a inregistrat o crestere de 17,2%.

Pe de alta parte, activitatile de servicii de piata prestate populatiei au inregistrat o crestere semnificativa, cu o cifra de afaceri cu 9,2% mai mare in primele sapte luni ale acestui an, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut. Aceasta crestere a fost determinata de cresterea cifrei de afaceri in sectoare precum activitati de spalare si curatare (uscata) a articolelor textile si a produselor din blana (+46,9%), activitati hoteluri si restaurante (+11,7%), activitati agentii de turism si tur-operatori (+5,6%), servicii de coafura si alte activitati de infrumusetare (+2,5%) si activitati de jocuri de noroc si alte activitati recreative (+1,0%). Cifrele ajustate arata o crestere si mai semnificativa, de 11,1%, in aceeasi perioada.

Totusi, trebuie mentionat ca in luna iulie 2023, in comparatie cu luna precedenta, volumul total al cifrei de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a inregistrat o scadere de 7,6%, in special in segmentele de comert cu autovehicule (-11,9%), activitati de intretinere si reparare a autovehiculelor (-5,5%), si comert cu motociclete, piese si accesorii aferente, precum si intretinerea si repararea motocicletelor (-1,3%). Cu toate acestea, comertul cu piese si accesorii pentru autovehicule a inregistrat o crestere de 2,4%. Pe de alta parte, in aceeasi perioada, sectorul serviciilor de piata prestate populatiei a inregistrat o crestere de 9,1% in cifre brute, cu cresteri semnificative in activitati precum hoteluri si restaurante (+11,2%), agentii de turism si tur-operatori (+7,3%), servicii de coafura si alte activitati de infrumusetare (+3,8%), si activitati de jocuri de noroc si alte activitati recreative (+3,3%). Cu toate acestea, serviciile de spalare si curatare (uscata) a articolelor textile si a produselor din blana au inregistrat o scadere de 0,7%. Cifrele ajustate au aratat o scadere de 0,9% in aceeasi perioada.

Datele privind cifra de afaceri in sectorul comertului cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor in luna iulie 2023 au adus la iveala o crestere semnificativa de 12,7% in comparatie cu iulie 2022. Aceasta crestere a fost sustinuta de performante remarcabile in doua segmente cheie: comertul cu autovehicule (+24,1%) si comertul cu piese si accesorii pentru autovehicule (+3,4%). Cu toate acestea, activitatile de intretinere si reparare a autovehiculelor au inregistrat o scadere de 11%, in timp ce comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente, precum si intretinerea si repararea motocicletelor, au inregistrat o scadere de 3%.

Cifra de afaceri in sectorul mentionat, ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a continuat sa arate o crestere semnificativa in luna iulie 2023, cu o crestere de 18,1% fata de aceeasi luna din 2022.

In ceea ce priveste activitatea de servicii de piata prestate populatiei in luna iulie 2023, datele arata o crestere modesta de 0,1% fata de luna iulie 2022, cu cresteri notabile in activitati precum spalarea si curatarea (uscata) a articolelor textile si a produselor din blana (+20,3%) si in sectorul hotelurilor si restaurantelor (+1,5%). Cu toate acestea, cifra de afaceri a scazut in servicii precum coafura si alte activitati de infrumusetare (-13,7%), activitati de jocuri de noroc si alte activitati recreative (-5,1%) si activitati ale agentiilor de turism si tur-operatorilor (-0,2%).

In ceea ce priveste cifrele ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, activitatea de servicii de piata prestate populatiei in luna iulie 2023 a inregistrat o scadere de 4,5% in comparatie cu luna iulie 2022. Aceste date ofera o perspectiva asupra evolutiei recente a sectorului serviciilor de piata si a impactului schimbarilor sezoniere si a numarului de zile lucratoare asupra acestuia.

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.