unioncont.ro Web analytics

Crestere importanta a costului orar al fortei de munca

Crestere importanta a costului orar al fortei de munca
Friday, 3 September 2021 economie

Costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut cu de 6,69% in trimestrul II din acest an, comparativ cu perioada similara din 2020, si cu 5,30% raportat la trimestrul precedent din 2021, dezvaluie datele oferite de Institutul National de Statistica (INS).

Potrivit INS, in trimestrul II din 2021, comparativ cu primele trei luni ale anului, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in toate activitatile economice. Cele mai semnificative cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (18,10%), intermedieri financiare si asigurari (12,12%), respectiv industria extractiva (10,44%).

Cele mai mici cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in activitatile profesionale, stiintifice si tehnice (2,66%), respectiv sanatate si asistenta sociala (1,45%). Fata de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a crescut cu 5,28%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 5,74%.

Comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in majoritatea activitatilor economice.

Cea mai importanta crestere a costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-a regasit in hoteluri si restaurante (27,12%), unde unitatile economice si-au reluat activitatea, ceea ce a condus la cresterea timpului efectiv lucrat, dar si a cheltuielilor cu forta de munca.

Conform sursei amintite anterior, cresteri semnificative ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit si in industria prelucratoare (12,13%), informatii si comunicatii (10,33%), respectiv alte activitati de servicii (10,16%). Diminuarea costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-a observat doar in invatamant (-7,53%), in special ca urmare a cresterii timpului efectiv lucrat comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.

Fata de acelasi trimestru din 2020, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a crescut cu 6,78%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 4,82%.

IINS mentioneaza ca indicele trimestrial al costului orar al fortei de munca este un indicator pe termen scurt care permite evaluarea tendintelor costurilor orare suportate de angajator cu forta de munca salariata.

Foto: pixabay.com

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.