unioncont.ro Web analytics

Decizie BNR: Rata dobanzii de politica monetara, majorata

Decizie BNR: Rata dobanzii de politica monetara, majorata
Wednesday, 10 January 2018 economie

Rata dobanzii de politica monetara s-a majorat de la 1,75% pe an la 2% pe an incepand cu data de 9 ianuarie 2018. Decizia a fost luata de Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a tinut sa sublinieze ca majorarea ratei dobanzii de politica monetara nu inseamna neaparat si o crestere a ROBOR (indicele in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei).

‚ÄěCeea ce vreau sa va spun este ca aceasta majorare a ratei dobanzii nu inseamna in sine ca se va majora rata ROBOR- cea pe baza careia se calculeaza dobanda la creditele in lei acordate populatiei. S-ar putea ca efectul in piata sa fie usor deosebit. Noi nu vedem sub nicio forma, miscari ample ale dobanzilor. Datoria mea este sa transmit acest lucru societatii romanesti", a subliniat Mugur Isarescu.

In aceeasi sedinta s-a hotarat majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an, de la 0,75% pe an, iar rata dobanzii aferente facilitatii de creditare la 3% pe an, de la 2,75% pe an.

Totodata, s-a decis pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Adrian Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.