Deprecierea leului anticipata de majoritatea analistilor CFA Romania

Deprecierea leului anticipata de majoritatea analistilor CFA Romania
Friday, 26 May 2017 Finante si contabilitate, economie

Cei mai multi dintre membri CFA Romania, asociatia analistilor financiari certificati, anticipeaza depreciere a leului in urmatoarele 12 luni. Totodata, ei considera ca ratele de dobanda la imprumuturile in moneda nationala se vor majora.

73% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni. Astfel valorile mediane ale anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni au consemnat un curs anticipat de 4,5500, in timp ce pentru orizontul de 12 luni au consemnat un curs anticipat de 4.6000 (valoare similara cu cea inregistrata in exercitiul anterior). Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (mai 2018/mai 2017) a inregistrat o valoare mediana de 1,65% (in scadere cu 0,15 puncte procentuale fata de cea inregistrata in exercitiul anterior). Sunt de remarcat anticipatiile de majorare a ratelor de dobanda la leu atat pentru scadentele pe termen scurt (3 luni) cat și pentru cele pe termen mediu (5 ani), 89% dintre participantii la sondaj anticipand aceasta evolutie", se arata in document.

Indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania a crescut in aprilie, fata de luna anterioara, la valoarea de 60,8 puncte, fiind cu 4 puncte mai mare decat valoarea consemnata in exercitiul anterior.

Majorarea s-a datorat in special evolutiei indicatorului de conditii curente. Astfel, indicatorul conditiilor curente a fost de 76,0 puncte, valoare in creștere cu 8,3 puncte, in timp ce indicatorul anticipatiilor a crescut cu 1,8 puncte pana la valoarea de 53,2 puncte.

Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica a fost lansat de catre organizatie in luna mai 2011 reprezentand un indicator prin care dorește sa cuantifice anticipatiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an.

Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni, iar participantii sunt membri ai CFA Romania și candidatii pentru nivelurile II și III ale examenelor CFA.

Indicatorul de incredere macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) și 100 (incredere deplina in economia romaneasca) și este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la conditiile curente — referitoare la mediul de afaceri și piata muncii și anticipatiile, pentru un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie și evolutia averii personale la nivel de economie.

CFA Romania este asociatia profesioniștilor in investitii din tara, in mare parte detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrata de CFA Institute (USA).

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.