Efectele evenimentelor politice: devalorizarea leului

Efectele evenimentelor politice: devalorizarea leului
Thursday, 2 February 2017 economie

Martea neagra incepe sa-si arate efectele: moneda nationala se devalorizeaza, euro fiind tranzactionat pe piata interbancara la pretul de 4,54 lei. Moneda nationala a scazut si in raport cu dolarul pretul acestuia urcand de la 4,19 lei la 4,21 lei in cursul diminetii de joi. Ceea ce inseamna ca ordonantele – privind modificarea codurilor penale – adoptate pe ascuns de Guvernul Grindeanu a destabilizat cursul valutar.

Devalorizarea ii costa mult pe romanii care credite vor trebui sa placeasca mai mult pentru achitarea ratelor. ROBOR la trei luni, de care depind dobanzile la creditele in lei, a urcat la 0,85%, nivel maxim al ultimei luni. ROBOR-ul este utilizat de toate bancile pentru stabilirea dobanzilor variabile si influenteaza astfel valoarea ratelor lunare la creditele in lei pe care majoritatea romanilor le au la banci.

De asemenea, se scumpesc si imprumuturile statului. Dobanzile la obligaţiunile romaneşti cu maturitate de zece ani au urcat la aproape 4,2% pe an. Este cel mai ridicat nivel din decembrie 2015.

Dobanzi mai mari inseamna sume mai mari platite din banii stranşi din taxe şi impozite, asta in condiţiile in care Guvernul a trecut in buget mai puţini bani pentru plata dobanzilor.

Moneda EURO a crescut puternic si miercuri 1 februarie cursul oficial anuntat de BNR urcand la valoarea de 4,5240 lei/euro, fata de cotatia de 4,5038 de ieri. Cresterea este de 0,45% intr-o singura zi.

Leul s-a depreciat si in raport cu francul elvetian, care a urcat de la 4,22 lei la valoarea de 4,2350 lei.

Sursa: realitatea.net

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.