Expunerea pe titluri de stat si depozite este de 74,64%

Expunerea pe titluri de stat si depozite este de 74,64%
Thursday, 26 November 2020 economie

Din analiza Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) reiese ca administratorii fondurilor de pensii private au adoptat o abordare mai prudenta in aceasta perioada. Astfel, expunerea pe titluri de stat si depozite a fondurilor de pensii private s-a diminuat la nivelul de 76,98% la 30 septembrie.

„Volatilitatea ridicata generata de criza sanitara si, implicit, de cea economico-financiara din trimestrul I al anului 2020 a determinat o atentie sporita fata de evolutiile pe termen scurt ale pietei de capital si o echilibrare fina a portofoliilor fondurilor de pensii private, in sensul cresterii procentului detinerii in titluri de stat. Astfel, daca la nivelul lui decembrie 2019, expunerea pe conturi curente, depozite si titluri era de 74,64%, aceasta a crescut la 79,24% la nivelul lunii martie 2020. Pe masura ce piata de capital a consemnat reveniri, avand in vedere sentimentul pozitiv cu privire la economiile sprijinite puternic prin programe de relaxare fiscala si monetara, expunerea pe titluri de stat si depozite s-a diminuat la nivelul de 76,98% (septembrie 2020), fara modificari notabile. Aceasta situatie de fapt are in vedere atat performantele bune ale bursei, realizate in perioada iunie - septembrie, cat si revenirea activelor la valori apropiate de cele inregistrate inainte de izbucnirea pandemiei", conform sursei citate.

In ceea ce priveste Pilonul III de pensii private, analiza mentioneaza ca structura investitiilor este dominata de conturi curente, depozite si titluri cu venit fix in proportie de 72,42% la septembrie 2020 (usoara crestere fata de nivelul de 71,06% raportat la decembrie 2019). Cea mai mare alocare catre aceasta expunere s-a inregistrat in martie 2020, respectiv 74,38%, rebalansare generata de turbulentele si volatilitatile ridicate de pe piata actiunilor si marfurilor.

La nivelul intregului sistem de pensii private, din graficul de mai jos se observa ca exista o preferinta pentru investitii in moneda locala (89,5%), urmata de euro (9,07%) si dolari (1,39%).

„In concluzie, se poate observa ca fondurile de pensii private nu si-au modificat semnificativ expunerile pe diferite instrumente financiare, cu toate rebalansarile intre instrumente cu venit fix si instrumente de capital, ceea ce le-a permis o volatilitate mai scazuta a valorii unitare a activelor nete (VUAN), precum si un impact redus asupra ratei de rentabilitate", a concluzionat ASF.

Foto: pixabay.com

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.