Guvernul Romaniei, imprumut de 3,6 miliarde de lei in decembrie

Guvernul Romaniei, imprumut de 3,6 miliarde de lei in decembrie
Wednesday, 7 December 2016 economie

Guvernul Romaniei are nevoie de bani, motiv pentru care Ministerul Finantelor Publice (MFP) va imprumuta 3,6 miliarde de lei, in decembrie. Jumatate de suma va proveni din certificate de trezorerie cu maturitati de sase luni si un an, iar cealalta jumatate in obligatiuni suverane cu maturitate medie de peste trei ani, reiese din prospectul de emisiune publicat in Monitorul Oficial.

In data de 5 decembrie a avut loc prima emisiune de obligatiuni de tip benchmark, in valoare de 300 milioane lei si avand o maturitate la 7 ani. Cea de doua este programata pentru 8 decembrie, fiind de 500 milioane lei (maturitate la 4 ani). O alta licitatie va avea loc pe 12 decembrie, insumand 300 milioane lei si avand o maturitate la 5 ani, iar in 16 decembrie, MFP vrea sa imprumute tot 500 milioane lei, dar maturitatea este la 2 ani.

Pe 19 decembrie este programata o licitatie de certificate de de trezorerie cu discount in valoare de 800 milioane lei, cu scadenta la 24 mai 2017, iar pe 27 decembrie ministerul si-a propus sa atraga 1 miliard de lei (cu scadenta in 20 decembrie 2017).

In anul 2016, volumul total al imprumuturilor ce urmeaza a fi lansate de MFP pe piata interna prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 2,8% din PIB (circa 21 miliarde de lei), finantat in proportie de 50% de pe piata interna si 50% de pe cea externa, precum si de nivelul refinantarilor de titluri de stat scadente in 2016 denominate in lei si euro, in suma de circa 38 miliarde de lei, din care aproape 31 de miliarde de lei aferent emisiunilor denominate in lei si sapte miliarde lei emisiunilor denominate in euro.

Sursa: digi24.ro

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.