unioncont.ro Web analytics

IRCC a scazut pana la 2,66% pe an

IRCC a scazut pana la 2,66% pe an
Thursday, 2 January 2020 economie

Indicele de referinta pentru creditele consumatorilor (IRCC) a coborat la 2,36% pe an, de la 2,66%, a anuntat Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicele este reglementat de OUG 19/2019.

IRCC actual este calculat ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din trimestrul III 2019.

Conform OUG 19/2019, „pentru creditele acordate in moneda nationala, dobanda va fi compusa dintr-un indice de referinta calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare la o anumita perioada, la care creditorul poate sa adauge o anumita marja fixa pe toata perioada derularii contractului. Indicele de referinta pentru credite acordate in lei cu dobanda variabila se publica in fiecare zi lucratoare pe website-ul Bancii Nationale a Romaniei (...) Indicele de referinta se calculeaza la finalul fiecarui trimestru, ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmand a se aplica de fiecare institutie de credit pentru trimestrul urmator".

Banca Nationala a Romaniei a publicat pentru prima data, in data de 2 mai 2019, indicele de referinta trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), reglementat prin art. II şi III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 19/2019, acesta avand initial valoarea de 2,36% pe an.

Adrian Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.