Legea: 51% produse autohtone la raft, intra in vigoare de luni

Legea: 51% produse autohtone la raft, intra in vigoare de luni
Thursday, 12 January 2017 Noutati legislative

De luni,16 ianuarie, intra in vigoare controversata lege „51% produse romanesti in magazine". Actul normativ obliga comercializantii ca 51% din produsele pe care le au la raft sa fie romanesti. La jumatatea lui iulie 2016 a fos publicata in Monitorul Oficial legea 150/2016 a comertului alimentar potrivit careia marii retaileri sunt obligati ca, pentru categoriile carne, oua, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate si de panificatie, sa achizitioneze aceste produse in proportie de cel putin 51% din volumul de marfa pe raft, corespunzator fiecarei categorii de produse alimentare, provenite din lantul alimentar scurt, potrivit economica.net.

Exceptie fac comerciantii cu o cifra de afacere de pana la 2 milioane de euro, echivalenta in lei. Legea cuprinde si modificari privind etichetarea carnii, printre care aceea ca obliga comerciantul sa afiseze vizibil sintagma «carne romaneasca», pentru carnea comercializata direct catre consumatorul final, daca aceasta indeplineste conditiile din regulamentele europene, iar produsele din carne comercializate pe piata interna vor cuprinde obligatoriu pe eticheta procentul de carne provenit din Romania.

Nerespectarea acestor dispozitii se sanctioneaza cu amenda de la 100.000 lei la 150.000 lei, in masura in care nu sunt aplicabile prevederile Legii nr. 21/1996, republicata.

Prin exceptie, necesarul de produse alimentare poate fi completat cu produse din afara lantului scurt de aprovizionare, in urma consultarii entitatilor din cadrul organizarii comune de piata, prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale. Prevederile legii citate nu se aplica in ceea ce priveste comercializarea fructelor exotice importate din alte tari.

Pana la intrarea in vigoare a legii, trebuie adoptate si norme metodologice aprobate de Guvern. Ministrul Agriculturii a declarat insa ca Uniunea Europeana a trimis Romaniei o avertizare conform careia tara ar putea risca o ilegalitate daca adopta aceasta lege din cauza unor neclaritati. In cazul acesta, Ministerul trebuie sa aleaga daca renunta la aceasta lege sau daca mai amana intrarea ei in vigoare.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.