Prejudiciu de peste 40 milioane de lei cauzat de neplata TVA

Prejudiciu de peste 40 milioane de lei cauzat de neplata TVA
Tuesday, 4 January 2022 Taxe si impozite

Nu mai putin de 40.694.434 lei de lei este prejudiciul estimat de inspectorii antifrauda din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) reprezentand TVA de plata in sarcina a 14 societati din Bulgaria.

Conform, in perioada 1 februarie 2020 - 30 noiembrie 2020, firmele in cauza s-au sustras de la plata obligatiilor fiscale prin simularea achizitionarii de autoturisme rulate in Bulgaria, in timp ce livrarea si inmatricularea se realiza de fapt in Romania, tranzactiile nefiind declarate.

"Societatile controlate de inspectorii ANAF erau specializate in efectuarea de achizitii intracomunitare de autovehicule second-hand de la diversi furnizori din spatiul intracomunitar si se ocupau inclusiv de transportarea, descarcarea, receptia si livrarea autovehiculelor direct in Romania, unde erau ulterior livrate si vandute catre persoane fizice si juridice, fara ca aceste tranzactii sa fie declarate si fara ca societatile sa se inregistreze in scopuri de TVA in tara noastra", potrivit sursei citate.

Astfel, societatile nu raportau in Bulgaria achizitiile intracomunitare efectuate de la partenerii din Comunitatea Europeana, desi acestia din urma declarau livrari intracomunitare scutite de TVA catre societatile bulgaresti.

Totodata, autovehiculele au fost promovate spre vanzare pe site-urile Autovit.ro si olx.ro, fiind livrate si inmatriculate definitiv pe teritoriul Romaniei, reiese din analiza documentelor puse la dispozitia echipelor de control si de catre clientii finali, proprietari ai autovehiculelor inmatriculate pe teritoriul tarii noastre.

Adrian Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.