Profit extraordinar pentru sectorul bancar din Romania

Profit extraordinar pentru sectorul bancar din Romania
Tuesday, 4 July 2017 Finante si contabilitate, economie

Profitul inregistrat de sectorul bancar din Romania la finele anului 2016 a fost de 4.3 miliarde lei. Potrivit unui raport al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) castigurile au venit ca urmare a continuarii unei dinamici favorabile a cheltuielilor nete cu provizioanele, respectiv a mentinerii unor costuri de finantare scazute, se arata intr-un raport al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

„Rezultatele financiare ale anului 2016 au fost influentate favorabil de un castig nerepetabil contabilizat ca venit operational de catre bancile care au vandut participatia Visa Europe. Nivelurile principalilor indicatori de profitabilitate, rentabilitatea activelor — ROA (1,1%) si rentabilitatea financiara — ROE (10,4%), sunt superioare mediilor europene. Cota de piata a bancilor care au inregistrat pierderi s-a diminuat la 7,7% (fata de 14,3% la finele anului 2015), majoritatea institutiilor de credit persoane juridice romane inregistrand rezultate financiare pozitive", conform sursei citate.

Reducerea consistenta a cheltuielilor cu dobanzile aferente depozitelor atrase de la populatie si companii nefinanciare a determinat cresterea profitului operational, precum si a principalului sau component, veniturile nete din dobanzi (56,3% din totalul veniturilor operationale).

In raportul intocmit de BNR se mai spune ca marjele ridicate, datorate in special riscului de credit, au ramas insa o trasatura definitorie a modelului de functionare a sectorului bancar autohton.

„Volumul disponibilitatilor in sold atrase de banci s-a majorat, desi ratele dobanzilor oferite au fost in scadere, iar explicatia rezida in factori precum elasticitatea scazuta a depozitelor la reducerea ratei dobanzii, aversiunea deponentilor la risc si imperfectiunea produselor alternative de substituire a depozitelor din punctul de vedere al lichiditatii, al garantarii si al serviciilor de plata. Veniturile nete din comisioane (19,8% din veniturile din exploatare) au crescut, fiind sustinute de veniturile generate de tranzactii bancare (ordine de plata ale clientilor si transferuri de numerar). Dinamica pozitiva din ultimele luni a castigurilor din vanzari de titluri din portofoliile de instrumente financiare disponibile pentru vanzare a clasificat acest element pe a treia pozitie ca pondere in veniturile operationale in anul 2016 (11,3%)", informeaza BNR.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.