Prognoza Bancii Mondiale pentru economia romaneasca in urmatorii ani

Prognoza Bancii Mondiale pentru economia romaneasca in urmatorii ani
Wednesday, 11 January 2017 economie

Potrivit analistilor de la Banca Mondiala economia romaneasca va inregistra valori pozitive si in urmatorii trei ani. Astfel, aceasta va creste cu 3,7% in 2017, cu 3,4% in 2018 si cu 3,2% in 2019se sustine in raportul privind Perspectivele Economiei Globale.

Pentru 2016, avansul economic semnificativ a fost sustinut de masura prociclica de reducere a TVA, insa cresterea economica se va stabiliza in 2017, sustin.

Ministrul Finantelor Publice, Viorel Stefan, declara, in urma cu cateva zile, ca programul de guvernare este fundamentat pe o crestere economica, in medie, de 5,5% pe an in urmatorii patru ani.

La nivel global, dupa valorile scazute inregistrate in anul post-criza precedent, in 2017, conform previziunilor Bancii Mondiale, cresterea economica mondiala va inregistra o intensificare moderata de 2,7%, pe masura reducerii obstacolelor care afecteaza activitatea tarilor exportatoare de produse de baza cu o economie de piata emergenta si in curs de dezvoltare, in timp ce nivelul cererii interne ramane robust in randul tarilor importatoare de produse de baza care opereaza in economiile emergente si in curs de dezvoltare.

Conform raportului BM, anul acesta se preconizeaza o crestere economica in randul economiilor avansate de 1,8%.

„Cu toate acestea, perspectivele sunt intunecate din cauza incertitudinii care caracterizeaza orientarea politica in economiile dezvoltate. O perioada indelungata de incertitudine ar putea perpetua manifestarea unui ritm scazut de crestere a investitiilor, in conditiile in care aceasta situatie impiedica dezvoltarea tarilor cu venituri scazute, medii si ridicate", mai reiese din raportul citat.

La finalul anului 2016, Romania a primit un imprumut imprumut de 500 de milioane de euro de la Banca Mondiala pentru „eficientizarea finantelor publice si reformarea anumitor institutii in vederea obtinerii unei cresteri economice sustenabile si imbunatatirii standardelor de viata". Banca Mondiala si-a deschis biroul in Romania in anul 1991.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.