unioncont.ro Web analytics

Prognoza BNR: Inflantia, crestere accelerata in urmatoarele luni

Prognoza BNR: Inflantia, crestere accelerata in urmatoarele luni
Tuesday, 12 April 2022 economie

Rata anuala a inflatiei este asteptata sa creasca ceva mai pronuntat in urmatoarele luni decat s-a anticipat in luna februarie, sub impactul socurilor pe partea ofertei, potrivit actualelor evaluari, a anuntat Banca Nationala a Romaniei.

Conform sursei citate, determinante pentru noua inrautatire a perspectivei apropiate a inflatiei sunt majorarile mult mai ample anticipate a fi consemnate de pretul combustibililor, si mai ales de preturile alimentelor procesate, in principal sub influenta cresterii mai puternice a cotatiilor titeiului si a materiilor prime agroalimentare, pe fondul razboiului din Ucraina si al sanctiunilor internationale instituite.

"Efectele inflationiste astfel exercitate sunt asteptate sa prevaleze pe orizontul apropiat de timp, fata de impactul dezinflationist substantial prezumat a fi generat de prelungirea cu inca un an a schemelor de plafonare a preturilor la energia electrica si gazele naturale pentru consumatorii casnici. Incertitudini insemnate raman, totusi, asociate modului de evaluare si de includere in calculul IPC a impactului acestor scheme", a anuntat BNR.

Incertitudinile si riscurile la adresa previziunilor pe termen mediu cresc insa considerabil in contextul razboiului din Ucraina si al sanctiunilor asociate, ce reprezinta un nou soc global amplu pe partea ofertei, de natura sa exercite efecte divergente asupra inflatiei si a activitatii economice pe plan intern, in principal pe calea agravarii crizei energetice si a blocajelor in lanturi de productie, dar si prin intermediul altor canale, incluzand dinamica economiei si a inflatiei la nivel european/mondial, increderea consumatorilor si a investitorilor, precum si perceptia de risc fata de regiune, cu impact asupra costurilor de finantare.

Conform sursei citate o sursa importanta de incertitudini si riscuri ramane, de asemenea, absorbtia fondurilor europene, in special a celor aferente programului Next Generation EU, care este conditionata de indeplinirea unor tinte si jaloane stricte in implementarea proiectelor aprobate, in timp ce ameliorarea situatiei epidemiologice pe plan intern a condus la incetarea starii de alerta in prima decada a lunii martie 2022 si la ridicarea tuturor restrictiilor de mobilitate, cu efecte favorabile asupra activitatii economice.

Totodata, incertitudini si riscuri sunt asociate conduitei viitoare a politicii fiscale, data fiind cerinta continuarii consolidarii fiscale corespunzator angajamentelor asumate in cadrul procedurii de deficit excesiv, dar intr-un context economic si social dificil pe plan intern si global, marcat de implicatiile razboiului din Ucraina si ale sanctiunilor impuse Rusiei, insa si de tendinta de inasprire a conditiilor de finantare.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.