Se pregateste introducerea platilor defalcate de TVA

Se pregateste introducerea platilor defalcate de TVA
Friday, 11 August 2017 Noutati legislative

Guvernantii pregatesc noi modificari ale Codului Fiscal. Astfel, de la 1 septembrie ar putea intra in vigoare plata defalcata de TVA. Potrivit Ministerului Finantelor Publice (MFP) masura are ca scop cresterea nivelului de conformare voluntara a persoanelor impozabile.

„In Programul de Guvernare 2017 — 2020, aprobat prin Hotararea Parlamentului Romaniei nr. 53/2017 pentru acordarea increderii Guvernului, se prevede introducerea unui mecanism imbunatatit de colectare a TVA (split payment) de la 1 septembrie 2017. Prin acest mecanism se urmareste cresterea nivelului de conformare a persoanelor impozabile, prin asigurarea resurselor financiare ale acestora pentru plata TVA datorate bugetului de stat, avand in vedere ca taxa incasata de la clienti nu mai poate fi directionata pentru alte plati, ci doar pentru taxa datorata furnizorilor sau bugetului de stat", se arata in nota de fundamentare a proiectului.

Data cu aplicarea mecanismului platilor defalcate de TVA, cred initiatorii, vor scada actiunile de frauda.

„Prin aplicarea mecanismului platilor defalcate de TVA vor fi stopate fraudele pe care astazi unii agenti economici le realizeaza prin utilizarea TVA in alte scopuri decat cele prevazute de lege, avand in vedere ca TVA nu reprezinta un venit al persoanei impozabile si ar trebui sa aiba doar destinatia de a acoperi TVA datorata furnizorilor/prestatorilor si TVA de plata catre bugetul de stat", informeaza MFP.

Cei care vor avea de castigat de pe urma acestei masuri sunt contribuabilii corecti care si in prezent isi achita sumele datorate cu titlu de TVA catre bugetul de stat.

„De asemenea, sumele reprezentand TVA aferenta operatiunilor efectuate de persoanele aflate in procesul de insolventa vor fi recuperate, avand in vedere ca TVA se securizeaza in contul de TVA al acestor persoane aflate in insolventa. Mecanismul privind plata defalcata a TVA presupune in principal deschiderea unui cont de TVA de catre persoanele impozabile, inclusiv institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA, plata de catre beneficiari — institutii publice, persoane impozabile, cu exceptia persoanelor fizice neinregistrate si care nu au obligatia de a se inregistra in scopuri de TVA, a TVA aferente operatiunilor taxabile in contul distinct de TVA al furnizorului/prestatorului", se arata document.

Mecanismul presupune si virarea/depunerea TVA aferente incasarilor in numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar de catre furnizor/prestator in contul sau de TVA in termen de 3 zile de la incasare, utilizarea sumelor din acest cont distinct de TVA pentru achitarea de catre furnizor/prestator a taxei aferente achizitiilor sale furnizorilor/prestatorilor sai, precum si a taxei datorate bugetului de stat, posibilitatea transferului de sume din conturile de TVA in alt cont de catre titular doar cu aprobarea ANAF si interzicerea retragerii in numerar a unor sume din contul de TVA.

Prin proiectul de act normativ au mai fost reglementate includerea in categoria persoanelor care au obligatia deschiderii de conturi de TVA si a persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA aflate sub incidenta legislatiei privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, stabilirea modului de determinare a TVA care trebuie virata in contul de TVA al furnizorului/prestatorului in cazul platilor partiale, stabilirea regulilor de decontare a TVA in cadrul grupurilor fiscale unice care depun decont centralizat de TVA, regulile de deschidere si functionare a conturilor de TVA, respectiv de debitare si de creditare a acestora.

De asemenea, mai este reglementata limitarea executarii silite a conturilor de TVA doar la sumele reprezentand TVA datorate bugetului de stat sau altor creditori, stabilirea de contraventii si sanctiuni pentru nerespectarea prevederilor actului normativ si stabilirea unei perioade de tranzitie la mecanismul de plata defalcata a TVA in luna septembrie, prin instituirea posibilitatii de aplicare optionala a acestuia, fara aplicarea de sanctiuni in aceasta perioada.

Foto: pixabay.com

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.