Se suspenda sanctiunile pentru neconectarea caselor de marcat la sistemul informatic al ANAF

Se suspenda sanctiunile pentru neconectarea caselor de marcat la sistemul informatic al ANAF
Friday, 16 October 2020 Noutati legislative

Ministerul Finantelor Publice propune suspendarea sanctiunilor pentru firmele care nu au au conectat casele de marcat la sistemul informatic al ANAF, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta.

„La aceasta data, se inregistreaza un decalaj de circa 3 luni fata de calendarul care vizeaza conectarea aparatelor de marcat la sistemul informatic al ANAF; operatorii economici din categoria marilor contribuabili care aveau obligatia sa asigure conectarea aparatelor de marcat la sistemul informatic al ANAF risca incepand cu data de 1 octombrie 2020 aplicarea de sanctiuni drastice fara ca fapta sa le fie imputabila, in conditiile in care doar o mica parte a distribuitorilor autorizati au obtinut supliment de aviz tehnic de la ICI Bucuresti, iar dupa obtinerea acestui document este necesara parcurgerea altor etape obligatorii; se impune suspendarea aplicarii dispozitiilor art. 11 alin. (1) lit. j) din OUG nr. 28/1999, pana la data de 31 decembrie 2020, pentru savarsirea faptei prevazute la art. 10 lit. ff). Pentru savarsirea faptei prevazute la art. 10 lit. z), dispozitiile art. 11 alin.(1) lit.j) raman aplicabile in continuare, suspendarea reglementata de prezentul proiect de act normativ operand doar in cazul savarsirii, pana la data de 31 decembrie 2020, a faptei prevazute la art. 10 lit. ff)", conform documentului amintit.

Conform MFP, masura are in vedere suspendarea cu circa trei luni a aplicarii sanctiunii prevazuta de lege pentru nerespectarea obligatiei operatorilor economici de a asigura conectarea aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic al ANAF, pentru a permite distribuitorilor autorizati sa dezvolte softul, sa il testeze, sa obtina supliment de aviz tehnic la ICI Bucuresti si respectiv sa il implementeze in aparatele de marcat, astfel incat acestea sa se conecteze la sistemul informatic al ANAF, in vederea transmiterii datelor fiscale.

„Consideram ca aspectele prezentate mai sus vizeaza interesul public si constituie situatii de urgenta si extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, impunand adoptarea de masuri imediate pe calea ordonantei de urgenta", se mentioneaza in nota de fundamentare.

Pentru a asigura desfasurarea in conditii bune a procesului de conectare la sistemul informatic, Ministerul Finantelor Publice precizeaza ca monitorizeaza toate operatiunile efectuate de catre toti actorii implicati.

„Din informatiile aflate la dispozitia noastra, rezulta ca ICI Bucuresti a eliberat 23 de suplimente de aviz tehnic, pentru un numar de 6 distribuitori autorizati. Precizam ca, pe piata aparatelor de marcat, activeaza un numar de 37 distribuitori autorizati care comercializeaza un numar de 126 de modele de aparate de marcat electronice fiscale care pot fi utilizate de oricare dintre categoriile de operatori economici (mari, mijlocii, mici). Avand in vedere ca, la aceasta data, doar o mica parte a distribuitorilor autorizati au obtinut supliment de aviz tehnic de la ICI Bucuresti, pentru parcurgerea etapelor obligatorii premergatoare conectarii aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic al ANAF, sunt necesare circa 3 luni (dezvoltarea softului, testarea acestuia, omologarea aparatului de marcat la ICI Bucuresti, implementarea in productie); OUG nr. 28/1999 prevede la art.11 alin.(1) lit.j), ca nerespectarea obligatiei de asigurare a conectarii se sanctioneaza cu amenda aplicata operatorilor economici de la 8.000 lei la 10.000 lei, se constata faptul ca, operatorii economici din categoria marilor contribuabili au fost in imposibilitatea de a-si indeplini obligatia de conectare a aparatelor de marcat la sistemul informatic al ANAF, pana la data de 30 septembrie 2020", se spune in document.

Potrivit MFP, acest fapt poate afecta grav activitatea operatorilor economici, care risca sa fie sanctionati prin aplicarea unei amenzi cuprinse intre 8000 - 10000 lei, fara ca nerespectarea legii sa le fie imputabila.

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.