Taxa de gunoi nu va fi platita de cetateni

Taxa de gunoi nu va fi platita de cetateni
Thursday, 19 January 2017 Taxe si impozite

Daniel Constantin, ministrul Mediului a declarat ca taxa de gunoi va fi achitata de operatorii de salubritate si nu de cetateni. Constantin sustine ca scopul acestei dari este de a incuraja colectarea selectiva si reciclarea gunoiului. In acelasi timp, ministrul a tinut sa sublinieze ca taxa de 80 lei/tona de gunoi va fi platita diferit.

„Taxa de 80 de lei pentru tona de deseu depozitat la groapa de gunoi este o taxa care a intrat in vigoare inainte de momentul instalarii mele la Ministerul Mediului. Este o taxa penalizatoare pentru managementul deseului. La 1 ianuarie 2017, Romania a introdus aceasta taxa de 80 de lei/tona de gunoi depozitat. Ideea este sa nu avem mariri de taxe la gunoi pentru cetațeni. Intentionam ca in perioada urmatoare sa venim cu ordonanta de urgenta care sa-si atinga efectul penalizator. Prima modificare, taxa de depozitare nu va mai fi platita de depozitari, ci de operatorii economisti, cei care colecteaza sau transporta, care vor avea o tinta de valorificare care poate fi de 20-30%. Daca in fiecare an nu-si ating aceasta tinta de depozitare, ei platesc taxa penalizatoare de 80 de lei numai la diferenta pe care n-au atins-o", a spus Constantin.

Operatorii de salubritate care vor depozita deseuri la groapa de gunoi vor trebui sa plateasca o taxa de 80 de lei pentru fiecare tona depusa, incepand cu data de 1 ianuarie 2017, urmand ca aceasta taxa sa creasca la 120 lei/tona din 2018, potrivit prevederilor Legii 384/2013.

Romania ar fi trebuit sa introduca o taxa pe deseuri la groapa de gunoi, in valoare de 80 de lei pe fiecare tona, inca din 2016 insa a fost amanata pentru inceputul lui 2017.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.