unioncont.ro Web analytics

Taxa de gunoi nu va fi platita de cetateni

Taxa de gunoi nu va fi platita de cetateni
joi, 19 ianuarie 2017 Taxe si impozite

Daniel Constantin, ministrul Mediului a declarat ca taxa de gunoi va fi achitata de operatorii de salubritate si nu de cetateni. Constantin sustine ca scopul acestei dari este de a incuraja colectarea selectiva si reciclarea gunoiului. In acelasi timp, ministrul a tinut sa sublinieze ca taxa de 80 lei/tona de gunoi va fi platita diferit.

„Taxa de 80 de lei pentru tona de deseu depozitat la groapa de gunoi este o taxa care a intrat in vigoare inainte de momentul instalarii mele la Ministerul Mediului. Este o taxa penalizatoare pentru managementul deseului. La 1 ianuarie 2017, Romania a introdus aceasta taxa de 80 de lei/tona de gunoi depozitat. Ideea este sa nu avem mariri de taxe la gunoi pentru cetațeni. Intentionam ca in perioada urmatoare sa venim cu ordonanta de urgenta care sa-si atinga efectul penalizator. Prima modificare, taxa de depozitare nu va mai fi platita de depozitari, ci de operatorii economisti, cei care colecteaza sau transporta, care vor avea o tinta de valorificare care poate fi de 20-30%. Daca in fiecare an nu-si ating aceasta tinta de depozitare, ei platesc taxa penalizatoare de 80 de lei numai la diferenta pe care n-au atins-o", a spus Constantin.

Operatorii de salubritate care vor depozita deseuri la groapa de gunoi vor trebui sa plateasca o taxa de 80 de lei pentru fiecare tona depusa, incepand cu data de 1 ianuarie 2017, urmand ca aceasta taxa sa creasca la 120 lei/tona din 2018, potrivit prevederilor Legii 384/2013.

Romania ar fi trebuit sa introduca o taxa pe deseuri la groapa de gunoi, in valoare de 80 de lei pe fiecare tona, inca din 2016 insa a fost amanata pentru inceputul lui 2017.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.