unioncont.ro Web analytics

Veste buna pentru fermierii romani: Vin banii in sectorul zootehnic

Veste buna pentru fermierii romani: Vin banii in sectorul zootehnic
Monday, 26 September 2022 economie

Fermierii romani au motive de bucurie pentru ca guvernul a aprobat plafoanele schemelor de sprijin cuplat in sectorul zootehnic. Totodata, a fost stabilit si suma totala alocata crescatorilor de animale pentru anul de cerere 2022: nu mai putin de 185,48 milioane de euro.

Conform Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale bugetul aprobat este defalcat astfel: 1.680.000 euro, pentru specia bovine, categoria bivolite de lapte; 13.125.000 euro, pentru specia bovine, categoria taurine din rase de carne; 71.300.000 euro, pentru speciile ovine/caprine; 99.324.810 euro, pentru specia bovine, categoria vaci de lapte; 54.000 euro, pentru specia viermi de matase.

Cuantumul sprijinului per unitate pentru schemele de sprijin cuplat in sectorul zootehnic se calculeaza de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, prin raportarea plafoanelor mentionate anterior la efectivul de animale eligibile/kg gogosi crude de matase eligibile.

"Crescatorii de animale care beneficiaza de sprijinul cuplat in sectorul zootehnic vor primi, in premiera anul acesta, avansul APIA. Ministerul Agriculturii a facut demersuri in acest sens, iar Comisia Europeana a aprobat, astfel incat in anul 2022, avansul pe care il pot solicita fermierii nostri este de 70% din suma cuvenita", a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Resursele financiare se asigura de la bugetul de stat, cu rambursare din FEGA, in limita sumelor aprobate cu aceasta destinatie Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru anii 2022 si 2023.

Foto: pixabay.com

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.