Ajustarea la salariul minim european: implicatii pentru forta de munca și antreprenori in Romania

Ajustarea la salariul minim european: implicatii pentru forta de munca și antreprenori in Romania
duminică, 23 iunie 2024 Diverse

Introducerea salariului minim european in Romania este un subiect de dezbatere aprins in Romania, iar Veronica Dutu, expert fiscal si CEO la UnionContExpert, a impartasit recent insight-uri esentiale intr-o interventie captivanta la TVR+. Potrivit acesteia, crestereasalariului minim va avea repercusiuni importante atat asupra angajatilor, cat si asupra companiilor din tara.

Efecte Pozitive pentru Salariati

Veronica Dutu accentueaza ca unul dintre cele mai semnificative beneficii ale salariului minim european pentru angajati va fi reducerea disparitatilor salariale. „In Romania, de la 1 iulie, salariul minim va fi de 3.700 de lei, ceea ce va estompa discrepantele uriase intre cel mai mic si cel mai mare salariu din tara," explica Dutu. Aceasta crestere salariala este perceputa ca un pas crucial spre echitate sociala, imbunatatind nivelul de trai pentru un segment vast al fortei de munca.

Un alt aspect pozitiv mentionat de Dutu este stimularea consumului intern. „Cresterea puterii de cumparare a acestor oameni inseamna ca vor avea acces mai usor la credite, vor putea sa cheltuiasca mai mult, ceea ce va imbunatati calitatea vietii lor," spune ea. Aceasta dinamica are potentialul de a initia un cerc virtuos in economie, prin amplificarea cererii de bunuri si servicii.

Confruntati cu cresteri salariale semnificative intr-un interval scurt de timp, antreprenorii se afla in fata unor provocari majore.

Predictibilitate si Presiuni Economice

Dutu subliniaza importanta predictibilitatii in stabilirea salariului minim. „Eu cred ca noi, antreprenorii, vom avea o parte de predictibilitate a salariului minim daca se stabileste o formula de calcul corecta si in conformitate cu indicatorii economici de la noi din tara," a explicat ea. Aceasta predictibilitate este esentiala pentru planificarea financiara si strategica a companiilor, permitandu-le sa se adapteze la schimbari fara a fi surprinse de fluctuatii neprevazute.

Impactul asupra preturilor si inflatia

Pe masura ce salariile cresc, CEO la UnionContExpert avertizeaza ca „toti acesti bani se regasesc in pretul la raft." Aceasta realitate economica reflecta presiunea crescuta asupra antreprenorilor de a acoperi costurile suplimentare ale fortei de munca prin ajustarea preturilor produselor si serviciilor oferite. Astfel, consumatorii ar putea suporta o parte din povara financiara prin cresterea costurilor de consum.

Taxarea Muncii si Implicatii Fiscale

Un alt aspect crucial mentionat de Dutu este nivelul taxelor pe munca in Romania, considerate printre cele mai ridicate din Uniunea Europeana. „Noi, antreprenorii, am fi preferat sa se reduca taxele pe munca in asa fel incat salariatii sa ramana la sfarsit de luna cu mai multi bani in buzunar," afirma Dutu. Reducerea acestor taxe ar putea ameliora presiunea financiara asupra companiilor, in timp ce ar spori puterea de cumparare a angajatilor.

Cu aproximativ 1,8 milioane de salariati, adica in jur de 30% din totalul fortei de munca, remunerati in prezent cu salariul minim pe economie, masurile iminente ar putea avea un impact semnificativ.

Cresterea salariului minim: o noua realitate economica

„Da, in acest moment cei 1,8 milioane de salariati romani vor fi platiti intr-adevar cu 3.700 de lei de la 1 iulie, dar tinand cont ca va creste brutul cu siguranta in aceasta marja intre 3.700 si 4.200, asa cum se prevede ca va fi de la 1 ianuarie salariul minim european," a explicat Dutu. Aceasta majorare a salariului minim presupune nu doar o crestere a veniturilor pentru un segment semnificativ de salariati, ci si o potentiala crestere a costurilor pentru angajatori.

O Perspectiva asupra economiei subterane

Dutu a subliniat si o problema persistenta in economia romaneasca: platile „la gri".

Salariile „la gri": o realitate nedeclarata

„Da, daca vreti sa deschidem cutia Pandorei, o putem deschide. Cu siguranta la noi in Romania sunt foarte multe companii care platesc salariile, sa zicem, nu la negru, ca este prea dur, dar la gri cu siguranta," a declarat Dutu. Acest mod de remunerare, desi nu este complet ilegal, implica adesea plati partiale in afara sistemului oficial de taxare si impozitare, afectand atat statul, cat si drepturile angajatilor.

Implicatiile pentru angajati si angajatori

Plata „la gri" are implicatii serioase atat pentru angajati, cat si pentru angajatori. Pentru angajati, aceasta inseamna adesea lipsa unei dovezi clare a venitului total, ceea ce poate complica accesul la credite si alte servicii financiare. Pentru angajatori, practica poate aduce riscuri legate de conformitate fiscala si legala.

„Se platesc salariile, pot sa zic, din dividendele proprietarilor de companii, ceea ce nu este un lucru bun. Eu cred ca salariatul in momentul in care se duce sa se angajeze trebuie sa negocieze corect salariul pe care il ia integral pe documente," a subliniat Dutu. Acest sfat subliniaza nevoia de transparenta si corectitudine in negocierile salariale.

Expertul fiscal a subliniat diferentele semnificative intre tarile membre ale Uniunii Europene legate de nivelul salariului minim.

Salariul minim european: un context variabil

"Eu am aici un grafic privind salariul minim in Uniunea Europeana. Cel mai mare salariu minim este in Luxemburg de 2.500 de euro, iar la noi sunt 3.700 de lei, adica aproximativ 735-750 de euro. Deci vedem ca diferenta este colosala intre salariul minim din Uniunea Europeana si salariile minime din tarile slab dezvoltate. Noi suntem pe penultimul loc, pe ultimul loc este Bulgaria," explica Dutu.

Aceasta diferenta mare intre Romania si alte state europene, precum Luxemburg, reflecta discrepantele economice si de productivitate care persista in cadrul Uniunii Europene. In ciuda eforturilor de armonizare, realitatile economice locale determina in continuare variatii substantiale in nivelurile de remunerare.

Implicatii socio-economice si fenomenul migratiei

Introducerea unui salariu minim european nu este suficienta pentru a opri migratia fortei de munca din Romania catre tarile cu salarii mai atractive. „Chiar daca la noi ritmul de crestere este mare, diferentele raman semnificative, ceea ce poate perpetua fenomenul de migratie externa," adauga ea.

Salariul minim si migratia tinerilor

Veronica Dutu subliniaza ca Guvernul incearca sa creasca salariul minim pentru a face Romania mai atractiva pentru tineri, insa remuneratiile actuale nu sunt suficiente: „Da, datorita faptului ca tinerii pleaca din Romania, Guvernul vrea sa ridice salariul minim si sa faca in asa fel incat sa motiveze tinerii sa ramana in Romania. Din pacate nu cred ca tinerii sunt motivati sa ramana in Romania cu 4200 de lei brut."

Necesitatea investitiilor si cresterea productivitatii

Expertul fiscal accentueaza nevoia de a atrage investitii majore si de a imbunatati productivitatea muncii ca solutii viabile pentru cresterea salariilor: "Totusi in Romania sunt salarii foarte mici, dar pentru a creste si a avea salarii mari, cu siguranta trebuie sa ne uitam la a atrage investitii foarte mari in Romania, la a mari productivitatea muncii."

Dutu sugereaza ca digitalizarea si utilizarea fondurilor europene sunt esentiale pentru modernizarea infrastructurii de afaceri, ceea ce ar permite companiilor sa ofere salarii competitive: "Trebuie sa ne uitam foarte bine spre companiile sa atraga fonduri europene pentru digitalizare."

Implicatiile unui salariu minim inadecvat

Expunand realitatile economice, Dutu explica dificultatile intampinate de antreprenori in a oferi salarii mai mari: "Pentru ca in momentul in care ai o medie pe tara a salariului, nu ai cum sa cresti mai sus, ca banii respective ar trebui sa iei de la client, clientul ar trebui sa lea mai departe de la client si in felul acesta se creeaza un cerc vicios si nu ai de unde sa platesti mai mult."

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.