ANAF isi indreapta atentia spre industria de infrumusetare: implicatii fiscale pentru profesionistii din Romania

ANAF isi indreapta atentia spre industria de infrumusetare: implicatii fiscale pentru profesionistii din Romania
marţi, 16 aprilie 2024 Diverse

Intr-o recenta aparitie la B1TV, Veronica Dutu, expert fiscal si CEO la UnionContExpert, a discutat despre noile masuri ale ANAF care vizeaza industria de infrumusetare din Romania. Acest segment, care include coafezele, manicuristele si pedicuristele, este acum sub lupa fiscului pentru a asigura conformitatea fiscala.


Detalii ale programului de conformare

"ANAF a initiat acest program in anul 2022, pentru a sprijini persoanele fizice si juridice care obtin venituri din activitati de infrumusetare si intretinere corporala", a explicat Dutu. Scopul este de a "creste gradul de informare a contribuabililor si a reduce riscul penalizarilor viitoare".

Ce inseamna asta pentru profesionistii din sector?

Veronica Dutu a detaliat grupurile tinta ale programului: "Persoanele fizice, PFA-urile, intreprinderile familiale si individuale, precum si angajatorii din acest domeniu trebuie sa fie bine informati despre obligatiile lor fiscale". ANAF planifica sa publice materiale informative si sa organizeze seminarii pentru a educa aceste grupuri.

Exemple de obligatii fiscale

Dutu a oferit exemple specifice despre implicatiile fiscale pentru diferite niveluri de venituri:

"Daca veniturile sunt intre 18.000 lei si 36.000 lei pe an, contributia la pensii este optionala, iar cea la sanatate este de 1.800 lei."

"Pentru venituri intre 36.000 lei si 72.000 lei pe an, contributia la pensie este de 9.000 lei si la sanatate de 3.600 lei."

"La venituri care depasesc 72.000 lei pe an, contributiile sunt de 18.000 lei la pensie si 7.200 lei la sanatate."

Impactul asupra evasiunii fiscale si recomandari

Evasiunea fiscala ramane o problema majora in Romania, cu Dutu notand ca "evaziunea, in special pe TVA, este in jur de 35% din veniturile incasate la bugetul statului, fiind cei mai mari in Europa la acest capitol". Ea recomanda folosirea unui consultant fiscal pentru intocmirea declaratiei unice, care trebuie depusa pana pe 25 mai anul acesta.

Initiativa ANAF de a monitoriza mai atent industria de infrumusetare este un pas important pentru asigurarea conformitatii fiscale in acest sector. Prin informare adecvata si conformare voluntara, riscul de penalizari si amenzi poate fi semnificativ redus. Veronica Dutu subliniaza importanta acestei initiative, nu doar pentru trezoreria statului, dar si pentru profesionistii din domeniu care pot evita problemele fiscale printr-o mai buna intelegere a obligatiilor lor.

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.