Cresterea salariului minim pe economie

Cresterea salariului minim pe economie
luni, 20 mai 2024 Diverse

Veronica Dutu, expert fiscal si financiar si CEO al UnionContExpert, a abordat recent la B1 TV subiectul cresterii salariului minim pe economie, oferind o analiza detaliata a contextului economic si politic in care se desfasoara aceste discutii.


Contextul cresterii salariului minim

„De la 1 iulie... Era o certitudine ca salariul minim pe economie o sa ajunga la 3700 de lei," a explicat Dutu. Cu toate acestea, discutiile intense dintre guvern, patronate, sindicate si mediul de afaceri, precum si in cadrul coalitiei de guvernare, au adus in prim-plan complexitatea implementarii acestei masuri. Fiind un an electoral, o astfel de decizie ar putea influenta considerabil rezultatele alegerilor, in special in favoarea PSD-ului, datorita popularitatii unei astfel de masuri.

Indicatori economici pozitivi

Pe hartie, Romania arata foarte bine in primul trimestru al anului 2024. „Avem o crestere economica de 1,8%. Salariul mediu net a depasit 1.000 de euro, ceea ce este foarte bine. Este de 1.043 de euro. Inflatia a scazut la 5,9% de la 7,41% in luna ianuarie. PIB-ul este in progres si investitiile au atins o cota de 40 de miliarde de euro in primele patru luni," a mentionat Dutu. Aceste cifre indica o economie in crestere si o stabilizare a inflatiei, ceea ce ar putea sustine majorarea salariului minim.

Argumente contra cresterii salariului minim

Cu toate acestea, Dutu a subliniat ca, in ciuda acestor cifre pozitive, nu se justifica o noua crestere a salariului minim pe economie. „Aceasta ar atrage dupa sine noi cresteri de taxe pentru companii si implicit noi cresteri de preturi si o posibila crestere a inflatiei," a avertizat ea. Romania se confrunta deja cu cea mai mare rata a inflatiei din Uniunea Europeana, iar cresterea salariului minim ar putea exacerba aceste probleme.

Presiunea salariului minim european

Guvernul trebuie sa se pregateasca pentru implementarea salariului minim european, o directiva care ar trebui sa intre in vigoare in noiembrie 2024, dar care, conform guvernantilor, va fi aplicata incepand cu 1 ianuarie 2025. „Din punctul meu de vedere, cred ca salariul minim va fi crescut. De ce? Datorita presiunii salariului minim european," a explicat Dutu. Aceasta masura ar oferi antreprenorilor timp sa bugeteze noile salarii, dar ar pune si presiune pe guvern pentru a introduce reduceri de taxe, cum ar fi deducerea cheltuielilor cu serviciile medicale si scolare din salarii.

Impactul social al cresterii salariului minim

Dutu a subliniat si importanta sociala a acestei masuri. „30% din salariatii romani traiesc cu salariul minim pe economie, ceea ce nu este de admis in secolul in care traim," a spus ea. Cresterea salariului minim este esentiala pentru a incuraja tinerii sa-si construiasca un viitor in Romania, avand in vedere ca unul dintre principalele motive pentru care tinerii emigreaza este diferenta mare de salarii dintre Romania si alte tari din Uniunea Europeana.

Veronica Dutu a oferit o analiza comprehensiva a provocarilor si oportunitatilor legate de cresterea salariului minim pe economie. Desi indicatorii economici actuali sunt pozitivi, riscurile asociate cu o crestere a salariului minim, cum ar fi inflatia si cresterea taxelor pentru companii, trebuie gestionate cu atentie. Implementarea salariului minim european si introducerea de reduceri de taxe ar putea atenua unele dintre aceste riscuri.

In concluzie, cresterea salariului minim pe economie nu este doar o masura economica, ci si una sociala, esentiala pentru imbunatatirea calitatii vietii si pentru a incuraja tinerii sa ramana in tara. Guvernul, mediul de afaceri si sindicatele trebuie sa colaboreze strans pentru a asigura o implementare eficienta si echitabila a acestei masuri.

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.