Majorarea Pensiilor: perspective si provocari financiare expuse de Veronica Dutu la Realitatea TV

Majorarea Pensiilor: perspective si provocari financiare expuse de Veronica Dutu la Realitatea TV
duminică, 19 mai 2024 Diverse

Veronica Dutu, expert fiscal si financiar si CEO al UnionContExpert, a discutat recent la Realitatea TV despre provocarile financiare majore pe care le va intampina Romania in contextul majorarii pensiilor. Dutu a subliniat lipsa fondurilor necesare in bugetul de stat si a oferit o analiza detaliata a solutiilor posibile si a impactului asupra populatiei.


Provocarile bugetului de stat

Dutu a evidentiat ca bugetul de stat al Romaniei nu dispune de fondurile necesare pentru a acoperi cresterea pensiilor. „Din pacate, stim foarte bine ca la bugetul statului nu exista acesti bani de pensii," a declarat Dutu. Pentru prima parte a acestui an, se estimeaza o necesitate de 10 miliarde de lei pentru pensii, iar anul viitor necesarul va creste dramatic la 33 miliarde de lei.

Posibile solutii financiare

Pentru a acoperi aceste sume uriase, guvernul va fi nevoit sa se imprumute. „Probabil, guvernul va merge si va imprumuta de pe pietele externe bani sau de la romani, din acele titluri de stat," a explicat Dutu. Imprumuturile externe si emisiunea de titluri de stat sunt metode frecvent utilizate de guverne pentru a acoperi deficitele bugetare, dar acestea vin cu propriile provocari, inclusiv costuri de dobanda si impact pe termen lung asupra datoriei publice.

Impactul asupra pensiilor inghetate

In ceea ce priveste pensiile inghetate, Dutu a fost clara ca nu exista solutii imediate. „Pentru pensiile inghetate, din pacate, solutie nu exista. Ei se vor descurca in continuare cu banii pe care ii au," a spus ea. Acest lucru sugereaza ca pensionarii care beneficiaza de pensii inghetate vor trebui sa se bazeze pe resursele existente, fara a astepta majorari semnificative in viitorul apropiat.

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.