Practicile Inselatoare privind preturile si impactul asupra consumatorilor: Analiza Veronicai Dutu la Realitatea TV

Practicile Inselatoare privind preturile si impactul asupra consumatorilor: Analiza Veronicai Dutu la Realitatea TV
duminică, 19 mai 2024 Diverse

Veronica Dutu, expert fiscal si financiar si CEO al UnionContExpert, a discutat recent la Realitatea TV despre o practica tot mai des intalnita pe piata europeana si in Romania: reducerea gramajului produselor, dar mentinerea aceluiasi pret. Dutu a oferit o analiza detaliata a acestui fenomen si a subliniat necesitatea unei interventii din partea statului pentru a proteja consumatorii.


Reducerea gramajului la acelasi pret: o practica inselatoare

„Si la nivel european exista aceasta practica inselatoare privind preturile. In sensul ca la raft este acelasi pret, numai ca, cantitatea este mai mica," a explicat Dutu. Aceasta metoda, cunoscuta si sub numele de „shrinkflation", este folosita de companii pentru a mentine preturile aparent stabile, in timp ce reduc cantitatea de produs oferita. Astfel, consumatorii platesc acelasi pret pentru mai putin produs, ceea ce poate crea o perceptie falsa de stabilitate a preturilor.

Necesitatea interventiei statului

Dutu considera ca statul ar trebui sa intervina pentru a reglementa aceasta practica. „Din punctul meu de vedere ar trebui sa intervina statul pentru a reglementa aceasta situatie, pentru ca nu este normal sa dai aceiasi bani pe o cantitate mai mica si probabil si pe o calitate mai mica," a afirmat ea. Reglementarile ar trebui sa asigure transparenta si sa protejeze drepturile consumatorilor, asigurandu-se ca acestia sunt informati corect despre cantitatea si calitatea produselor pe care le cumpara.

Influenta inflatiei asupra preturilor

Desi rata inflatiei a scazut fata de ianuarie, preturile au continuat sa creasca. „Rata inflatiei a scazut fata de ianuarie, dar preturile s-au scumpit. Preturile alimentare au crescut cu 2,81%, iar cele nealimentare cu 8,06%," a mentionat Dutu. Aceasta este o situatie paradoxala in care, desi inflatia scade, preturile continua sa creasca, afectand puterea de cumparare a consumatorilor.

Prognoza preturilor in viitor

In ciuda acestei tendinte, Dutu nu se asteapta la scumpiri majore in perioada urmatoare, cu conditia sa nu apara factori noi care sa justifice cresterile de preturi. „Din punctul meu de vedere, scumpiri nu ar trebui sa existe atata timp cat nu exista niste fapte reale in piata. De ce? Pentru ca scumpirea se face atunci cand se scumpeste combustibilul, se scumpesc taxele," a explicat ea. Dutu a subliniat ca scumpirile ar trebui sa fie reflectarea directa a cresterii costurilor de productie si distributie, cum ar fi taxele si preturile combustibililor.

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.