Romanii se confrunta cu o situatie economica delicata, iar inflatia continua sa erodeze puterea de cumparare. In acest context, Veronica Dutu, expert fiscal si financiar, CEO al UnionContExpert, a adus in discutie un fenomen care contribuie semnificativ la aceasta problema: risipa alimentara.
„Dragi romani, pe internet circula tot felul de zvonuri, precum ca acei comercianti care anul trecut afisau pretul la kilogram, anul acesta il afiseaza la suta de grame. Aveti idee de ce? Putem sa vedem partea buna a acestei probleme si anume, nu mai risipim atatea alimente. In anul 2023, 7 tone de alimente pe zi au fost risipite, au fost aruncate la gunoi," a explicat Dutu.
Risipa alimentara si inflatia: o conexiune surprinzatoare
Specialistul subliniaza ca risipa alimentara nu este doar o problema de mediu, ci are un impact direct asupra inflatiei. „Aceasta risipa alimentara este in special atunci cand avem mese festive si cumparam mult, mult mai mult decat mancam. Este un obicei aproape zilnic la romani sa arunce mancarea pe care o cumpara si, de fapt, arunca banii. De ce se regaseste in inflatie? Pentru ca, atata timp cand noi cumparam mai mult, creste cererea si, in felul acesta, creste pretul si uite asa, inflatia," a explicat ea.
Intr-un context economic in care fiecare leu conteaza, adoptarea unui comportament de consum responsabil poate aduce beneficii atat la nivel individual, cat si pentru economia nationala. Risipa alimentara nu este doar o problema de resurse, ci si o provocare economica pe care romanii pot contribui sa o rezolve prin decizii simple, dar eficiente.