2,58 milioane lei oferit de APIA crescatorilor de animale

2,58 milioane lei oferit de APIA crescatorilor de animale
luni, 30 octombrie 2023 Economie

Fermierii care cresc animale vor primi un ajutor financiar ce depaseste 2,58 milioane lei, ca urmare a solicitarilor pentru serviciile oferite in august 2023, potrivit Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

Fondurile alocate provin din bugetul national, gestionat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). Acestea sunt destinate celor ce au solicitat acest tip de asistenta financiara, in linie cu stipularile Ordonantei de Urgenta nr. 61/2023, care vizeaza stabilirea unui program de suport financiar in domeniul zootehniei.

De asemenea, APIA mentioneaza ca pe 26 octombrie s-a finalizat termenul de depunere a cererilor pentru obtinerea ajutorului urgent destinat domeniului cerealelor si plantelor oleaginoase.

La Centrele APIA, unde au fost inaintate cererile unice de plata pentru anul 2022, au fost inregistrate 200.611 solicitari din partea potentialilor beneficiari, avand o valoare cumulata de 275,4 milioane lei.

Reprezentantii entitatii precizeaza ca diseminarea ajutorului de stat se va finaliza pana la 31 decembrie 2023.

Ajutorul in forma de grant reflecta o valoare corespunzatoare a 78 de litri de motorina pe hectar. Pentru a determina valoarea totala a sprijinului, se foloseste 50% din produsul dintre numarul de hectare eligibile si cantitatea unitara mentionata. Cantitatea este stabilita la 2 lei/litru pentru un volum total de 152.458.321,08 litri de motorina, legat de culturi precum porumb, orz, floarea-soarelui sau rapita.

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.