unioncont.ro Web analytics

A crescut costul orar al fortei de munca

A crescut costul orar al fortei de munca
miercuri, 8 iunie 2022 Economie

Costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de crestere de 8,84% in primul trimestru al acestui an, comparativ cu perioada similara din 2021, si o rata de scadere de 0,47% raportat la trimestrul IV din 2021, potrivit informatiilor oferite de Institutul National de Statistica (INS).

Astfel, in trimestrul I al acestui an comparativ cu trimestrul I din 2021, cele mai semnificative cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in alte activitati de servicii (17,23%), informatii si comunicatii (16,84%), respectiv in hoteluri si restaurante (15,20%).

Fata de perioada analizata, scaderea costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-a observat doar in invatamant (-3,12%).

Potrivit datelor INS, fata de acelasi trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a crescut cu 8,86%, iar componenta cheltuielilor indirecte (nonsalariale) cu 8,48%.

In trimestrul I al acestui an comparativ cu trimestrul IV din 2021, cele mai semnificative scaderi ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in industria extractiva (-11,14%), invatamant (-11,01%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-7,71%).

Cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au inregistrat in alte activitati de servicii (8,40%), tranzactii imobiliare (5,48%), informatii si comunicatii (5,11%), respectiv comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (4,42%).

Fata de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a scazut cu 0,46%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 0,75%.

Foto: pixabay.com

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.