Acordul OPEC duce la scumpirea carburantilor

Acordul OPEC duce la scumpirea carburantilor
joi, 1 decembrie 2016 Economie

Pretul petrolului a inceput sa urce asa ca a depasit 52 de dolari pe baril. Acesta este rezultatul acordului OPEC pentru reducerea productiei de titei. Si, asa cum s-a intamplat si in trecut, producatorii de carburanti majoreaza pretul combustibilului.

La bursa din Londra, pretul de referinta a petrolului Brent a depasit joi 52 de dolari pe baril, ca urmare a deciziei OPEC pentru reducerea productiei cu 1,2 milioane de barili pe zi, transmite MarketWatch.

Este pentru prima oara din 2008, cand s-a adoptat acordul pentru reducerea livrarilor, iar efectul imediat este cresterea cotatiilor titeiului cu peste 10% in timpul noptii.

Si bursa din New York a fost afectata. Astfel, cotatia petrolului de referinta pe piata americana, cu livrare in ianuarie, este in urcare cu 6,6%, la 53,3 dolari pe baril.

Pretul petrolului Brent este tranzactionat in crestere cu 0,9%, la 52,2 dolari pe baril.

Reducerea cu 1,2 milioane de barili pe zi a livrarilor de petrol ale OPEC echivaleaza cu 1% din productia mondiala, ceea ce va contribui la limitarea excesului de oferta care a dus la scaderea cotatiilor in ultimii doi ani.

Potrivit acordului, Arabia Saudita va suporta cea mai mare parte a reducerii productiei de titei, de 486.000 de barili pe zi.

Irakul a acceptat in ultimul moment sa limiteze livrarile cu 20.000 de barili pe zi.

Nigeria si Libia au fost exceptate de la acord, intrucat productia lor a fost afectata de atacuri ale militantilor asupra infrastructurii petroliere.

OPEC va analiza eficienta acordului peste 6 luni.

Preturile mai mari ale petrolului ii vor determina insa pe producatorii americani de petrol de la exploatarile de sist sa majoreze cantitatile de titei extrase.

Cele mai recente date ale Administratiei pentru Informatii in Energie din SUA arata ca productia de petrol a urcat cu 9.000 de barili pe zi, la 8,7 milioane de barili, in saptamana incheiata pe 25 noiembrie.

Un alt semn de intrebare este cooperarea producatorilor din afara OPEC, care ar trebui sa reduca livrarilea cu 600.000 de barili pe zi.

Rusia a anuntat ca va restrange livrarile de petrol cu 300.000 de barili pe zi.

Sursa: digi24.ro

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.