unioncont.ro Web analytics

Activele financiare ale sectorului administratiilor publice, in scadere

Activele financiare ale sectorului administratiilor publice, in scadere
joi, 28 aprilie 2022 Economie

Activele financiare ale sectorului administratiilor publice, exprimate ca pondere in Produsul Intern Brut, au scazut cu un punct procentual in trimestrul IV din 2021, ajungand la 25,8%, in special ca urmare a diminuarii depozitelor si numerarului administratiei publice, a anuntat Banca Nationala a Romaniei.

Conform BNR: "Elementele inregistrate sub acest instrument financiar au cunoscut o scadere de 1,1 puncte procentuale in trimestrul IV 2021, comparativ cu acelasi trimestru al anului anterior, si au reprezentat 4,4% din PIB. Detinerile de actiuni si alte participatii ale statului au inregistrat o crestere de 0,4 puncte procentuale, ajungand la 11,2% din PIB. Pozitia alte conturi de primit (taxe, impozite, contributii sociale, creante comerciale, sume datorate de agentii economici autoritatilor publice si creante externe), s-a depreciat cu 0,4 puncte procentuale, pana la 7,1% din PIB in trimestrul IV 2021".

Angajamentele financiare ale administratiei publice s-au diminuat cu 1,6 puncte procentuale la finalul ultimului trimestru al anului trecut, comparativ cu perioada similara din 2020, reprezentand 57,7% din PIB.

In trimestrul IV al anului 2021, titlurile de natura datoriei, emise de administratia publica, au reprezentat 41% din PIB, cu 2,3 puncte procentuale mai putin decat in aceeasi perioada a anului precedent. Soldul creditelor angajate a crescut cu 0,6 puncte procentuale, ajungand la 7,4% din PIB, iar elementele din categoria altor sume de platit s-au majorat cu 0,1 puncte procentuale, pana la 8,1% din PIB.

Sectorul administratiilor publice a inregistrat necesar de finantare de 3,1% din PIB. Administratia centrala a prezentat necesar de finantare de 2,6% din PIB, iar administratiile locale de 0,4% din PIB. Administratiile de securitate sociala au avut necesar de finantare de 0,1% din PIB.

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.