Activele fondurilor pensiilor facultative au depasit 4,80 miliarde de lei

Activele fondurilor pensiilor facultative au depasit 4,80 miliarde de lei
luni, 4 martie 2024 Economie

Conform ultimului raport publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), industria pensiilor facultative a inregistrat o crestere impresionanta in ultimul an, evidentiind o dinamica pozitiva pe piata financiara. La sfarsitul lunii ianuarie 2024, activele cumulate ale fondurilor de pensii facultative au atins pragul de 4,82 miliarde de lei, marcand o expansiune de 28% in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent. Aceasta evolutie semnificativa subliniaza increderea crescuta a investitorilor in mecanismele de economisire pe termen lung si releva o perspectiva optimista asupra stabilitatii financiare a sectorului pensiilor facultative.

"Cele mai multe investitii au fost efectuate local (96%), majoritatea fiind denominate in lei (90%)", se mentioneaza in raport.

In analiza recenta efectuata de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), se remarca un interes sustinut pentru economisirea prin pensii facultative in Romania. In prima luna a anului 2024, contributiile colectate de la aderentii la aceste fonduri au atins suma de 57,7 milioane de lei. Cu o contributie medie de 170 de lei, datele reflecta participarea activa a cetatenilor la planurile de economisire pe termen lung.

Din perspectiva alocarii activelor, titlurile de stat raman in topul preferintelor, cu o valoare de 3,197 miliarde de lei, reprezentand 66,3% din totalul activelor gestionate. Acest lucru evidentiaza o tendinta conservatoare si o cautare a sigurantei in randul investitorilor de pensii facultative. Actiunile ocupa pozitia secunda, cu 1,227 miliarde de lei (25,4%), urmate de obligatiunile corporative, care totalizeaza 191,024 milioane de lei, adica 4% din total. Fondurile de investitii completeaza portofoliul, cu 96,4 milioane lei, reprezentand 2% din active.

La inceputul anului 2024, numarul participantilor la fondurile de pensii facultative era de 717.517, ceea ce subliniaza un interes in crestere pentru aceasta forma de economisire pentru viitor. Pe piata sunt active diverse fonduri de pensii de Pilonul III, incluzand Aegon Esential, Azt Moderato, Azt Vivace, BCR Plus, BRD Medio, Generali Stabil, NN Activ, NN Optim, Pensia Mea si Raiffeisen Acumulare, fiecare cu strategii de investitii adaptate nevoilor si asteptarilor participantilor. Aceasta diversitate ofera optiuni variate pentru investitori, facilitand accesul la solutii personalizate de economisire si investitie.

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.